2025-08-12 0 浏览
第二次到訪「泰誇張」,環境乾淨、充滿泰式風味,交通方便,氣氛悠閒。相比一般泰國菜,呢度款式多元,除咗經典菜式,仲有特色沙律、燒雞、海鮮湯等,選擇多啲,食得更有驚喜!😋🍛🥣 Poh Tak 辣酸海鮮湯湯底酸辣味道好突出,飲一啖已經感覺到泰式風味。海鮮配料新鮮,湯裡面仲有啲香茅、辣椒、檸檬葉,層次豐富,好啱鐘意重口味嘅朋友。份量雖然係小,但味道好「醒神」。🥗 泰式辣豬頸肉🐷豬頸肉好滑同彈牙,唔會嚡口,香料味同酸辣醬汁配合得唔錯。開胃又唔膩。份量啱兩個人分。🍗 泰式燒雞半隻燒雞,皮脆肉嫩,香料滲入雞肉內,唔會太乾。食落有明顯泰式烤香味,仲帶少少甜味,啱晒唔太食辣嘅人。配埋酸辣醬,味道更升級。好食👍🏼🍤🍚 蝦粒炒飯炒飯份量足,蝦算新鮮彈牙。飯炒得粒粒分明,唔油唔膩。加咗啲蔥花同蛋,香味更突出。炒飯本身唔算好重調味,可以加桌面嘅辣椒醬一齊食。🧋 泰式奶茶奶茶味道濃郁,味道偏甜,但茶味不錯。飲落奶香同茶香好balance。用嚟配泰國菜正好可以解辣又消滯。

🥣 Poh Tak 辣酸海鮮湯

🥗 泰式辣豬頸肉🐷