2007-02-16
情人節係星期三, 基礎照常上課. 既然食情人節大餐貴兼唔多好食, 就照舊上堂, 照舊三個人的晚餐.唔揀食西餐, 食中餐, 斷估無乜人. 到達時剛七點, 雖沒有訂位, 都有卡位坐.先飲啖茶, 姊妹C話同平時的茶唔同, 原來係糯米香茶, 但我就麻麻鍾意.雲南過橋米線$58: 7分, 上臺時才在我們面前把米線跟其他配料倒進湯內, 小弟剛好把這歷史性一刻攝下來. 湯底尚算不錯, 但實在好油, 不過還算美味.山珍鮮香小籠包$22: 3分, 相當相當厚皮的小籠包, 層皮好像潮州粉果一樣厚. 整厚D皮防止佢穿? 甚麼山珍餡其實沒有特別, 味道跟平常食開的鮮肉小籠包差不多.比起上一次食, 今次山珍鮮香小籠包的水準係插水式下降.鮮肉蒸鍋貼$22: 6分, 姊妹的選擇. 當然, 鍋貼幾時都係小弟的心水. 而度的鍋貼相當油, 但又煎得唔係幾香.蒸銀絲卷$12: 6分, 有餡的銀絲卷, 上臺時麻麻熱, 一般.白玉燒醬鴨$48: 6分, 要了一個二人份的白玉燒醬鴨, 都算幾大碟. 燒醬鴨幾淋, 食落就覺口感一般. 醬汁味道不明顯.過橋米線係幾得, 但其他食物只係麻麻.走時好多人等位了. 始終係情人節! 我們就加
唔揀食西餐, 食中餐, 斷估無乜人.
到達時剛七點, 雖沒有訂位, 都有卡位坐.
比起上一次食, 今次山珍鮮香小籠包的水準係插水式下降.
過橋米線係幾得, 但其他食物只係麻麻.
走時好多人等位了. 始終係情人節! 我們就加快腳步返去上堂.