2016-04-29
今日LUNCH返左公司搵AMY食飯,放產假咁耐好掛住AMY呀!! 我地早一日已經不斷討論究竟去飲茶好呀定係食茶餐廳快靚正好! 最後都係決定對自己好D,飲茶啦!我地去左北京道一號飲茶,扮下HIGH CLASS都要啦~ 因為我放假所以我一早搵位先,酒樓好大好靚呀!對住個窗仲有無敵大海景WOR! 望到維港架! 當然啦,呢度既價錢梗係一D都唔平啦!因為得兩個人,我都唔敢叫咁多,叫左3樣野咋~蟹肉伊麵: 睇電視人家去飲最中意叫既蟹肉伊麵 XD,不過我呢個唔係湯,係炆伊麵。D伊麵炆得軟林林的,不過就無乜汁,食落好似好干咁。伴碟仲有菜心同少量菇,幾健康,菜心係爽口架,咬落去索索聲!!至於蟹肉..我同AMY都一齊話唔係好覺啦…間唔中咬到少少肉既感覺,我地相信就係蟹肉了..但係相當唔起眼,整體黎講個麵係無乜味的,好似清湯咁。鮮蝦腸粉: 我數過,3條腸粉入面都有3粒大蝦肉架!!!真材實料WOR!!!!蝦肉好大粒,D肉好結實,肉質鮮嫩,味道鮮美,蒸左咁耐既鮮蝦都無縮水,咬落仲係咁新鮮!!腸粉皮搓得好薄,晶瑩剔透,但係又唔易斷,少D功夫都唔得呀! 加埋鮮蝦甜甜既豉油,真係想ENCORE多碟!蠔皇叉燒包: 叉燒
因為得兩個人,我都唔敢叫咁多,叫左3樣野咋~
蟹肉伊麵
鮮蝦腸粉