2023-04-05 265 浏览
今日嚟到上水见到一间茶记有煲仔饭。由于我好钟意食煲仔饭,一于试下佢。佢嘅煲仔饭都有好多唔同嘅选择。最后拣咗试下佢嘅冬菇滑鸡煲仔饭。佢系即叫即整,要等大约25分钟左右有得食。落单嘅时候,店员都会提下煲仔饭系要等下。第一口咁食,就感觉到煲仔饭嘅香气略为欠缺,但都有冬菇嘅香味。鸡肉都算系煮得得恰到好处,仲有肉汁,未至于好柴。煲仔饭底部嘅米饭,经过长时间火力煮熟,米粒饱满,口感香软。煲仔饭最紧要系有饭焦,如果冇饭焦𠮶个煲仔饭会令人好失望。佢呢个系有少少金黄嘅饭焦,如果煮多阵令到个饭焦更完整就好啦。佢都有附送煲仔豉油,个豉油唔系甜口𠮶只,偏咸少少。整体嚟讲,呢个煲仔饭都系正常嘅水准之作。如果行经𠮶头又好想食煲仔饭嘅话都可以试下嘅。

冬菇排骨煲仔饭
冬菇排骨煲仔饭