2014-07-22
今日都無咩點食野,所以夜晚好肚餓,決定去一間出名重量級既拉麵-混亂拉麵!! 久聞佢既大名好耐啦~~一路都未有機會挑戰,今次可以食個飽!!係深水埗一帶最出名既都應該係“隱家“沾麵,而去得混亂既大多數都係因為知道呢間同隱家係同一個老闆吧? 相對隱家呢度無咁多人排,夜晚時段8成滿但都可以一下子就有位坐。一眼之下地方比隱家寬敞,起碼唔洗坐汽水箱先= ̄ω ̄= 20個位左右,大部分都係吧木台位對住廚房,加上連啲menu都係日文,都幾有日本feel的!! 久聞呢度份量十足,於是點了普通混亂拉麵+玉子就好,另外蒜,雜菜和醬油加倍。見到有個好得意既term"背脂先生“ 一問之下原來是豬油>_<¦¦¦ 未免太罪惡所以沒點了。麵條軟硬沒得選!!但因這裡同隱家同上同一隻麵,所以應該ok的。。等了5-10分鐘由吧台端上熱呼呼又大大碗的拉麵!!其實我所見的沒有想像中嚇人,沒有“一座山“的感覺,可能因為我不是點三倍加倍吧@@先試一試湯底,不是一般純豬骨湯底,有一種平時阿媽煲蕃茄薯仔豬骨湯果種感覺,但入口是很rich的,而且都幾油,加上有濃濃的蒜味同背脂先生!嘩,真係少啲口味都頂唔順!我一般都係少油
食到一半聽從其他食家建議落一落這裡的魚干醋。在穩家也有昆布醋,同樣係落左勁好食! 這裡有左少少再食都係更能帶出湯底鮮味,加上有啲酸就更醒神了~
食完真係飽晒,但係係真係填滿左個肚,而唔係因為肥膩而食唔落,滿足的一餐!
雖然好食,但咁重口味都不宜經常食,一眼所見食客8成都係男士,睇黎大碗麵真係唔係幾岩女士們吧。。呢度可以狂加配菜的確對大胃口人士係一大賣點!
想回食都係去返隱家好了XD