3K
2021-07-25 55 浏览
黎到荃灣接朋友放工順便搵食,經過見有間共度一燒嘅食店新開張,店員介紹有酸辣粉有串燒,睇睇餐單都唔錯喎,一於試下佢啦。先來碗酸辣粉,上枱已聞到陣陣麻辣味,幾正咁喎。湯底揀左小辣少麻走酸,入口鹹鹹地,飲多幾啖就感覺到啲麻辣飄出黎,呢個辣度幾對胃,唔覺唔覺都飲左大半碗,哈哈。餸方面揀左豬大腸同腐皮,大腸好入味,而且好肥正呀,鍾意呢種肥滋滋嘅大腸,口感正好多㗎。朋友個碗叫左bb辣少麻少酸,多左少少酸味都幾好味喎,下次試下呢個組合先。餸要左芝士狗,哈哈,幾得意呀有芝士係入面嘅竹輪卷。兩碗都叫左紅薯粉,鍾意薯粉滑嘟嘟咁。當然要叫埋串燒試下啦,即叫即燒制作需時㗎。右起鵪鶉蛋,雞皮串,金菇肥牛卷,泰式豬頸肉,香辣牛肋條,同白鱔。黎到發現叫晒肉添,哈哈,果然係食肉獸。鵪鶉蛋燒起上黎又幾得意,脆脆地咁樣。白鱔夠晒肥,個皮超香脆。牛肋肉好重牛味,入口甘香。豬頸肉加左泰式雞醬酸酸辣辣好味喎。飲品有罐裝汽水同支裝飲品,唔知遲啲會唔會有埋啤酒呢?小店幾好坐立,冷氣十足,白色裝修感覺乾淨。食物好食,價錢亦貼地,推介喲~
先來碗酸辣粉,上枱已聞到陣陣麻辣味,幾正咁喎。
當然要叫埋串燒試下啦,即叫即燒制作需時㗎。
鵪鶉蛋燒起上黎又幾得意,脆脆地咁樣。
白鱔夠晒肥,個皮超香脆。
牛肋肉好重牛味,入口甘香。
豬頸肉加左泰式雞醬酸酸辣辣好味喎。
飲品有罐裝汽水同支裝飲品,唔知遲啲會唔會有埋啤酒呢?

2021-07-20