2019-09-05
上網見利寶閣有晚市放題,仲有片皮鴨任食於是帶埋爸媽一齊去試下~一入去見座位都幾闊落閒樓底又高所以唔會好嘈~坐低就可以開始剔野食~選擇比想像中多,好多小菜好似咕嚕肉、胡椒豬肚、欖角骨等等都有。另外每位奉送花膠響螺雞湯、原隻鮑魚花菇同一隻奄仔蟹~隻蟹仲可以揀清蒸、雞油花雕蒸同埋油鹽焗~我地就揀左雞油花雕蒸同油鹽焗黎試下~好快個湯就上檯,一筆落去見到花膠同雞肉,飲落雞味超濃,擺左一陣仲好熱,非常好飲!而鮑魚冬菇好入味,咁既價有鮑魚又有花膠食真係好抵! 之後食物陸續上檯,用雞油花雕蒸既奄仔蟹帶有酒味,吊到蟹既鮮味,而且都好多膏,鹽焗就咸味重d,但亦夠香,但兩者比較我認為雞油花雕蒸更特別更勝一籌!最驚喜連乳鴿都可以任叫,而且質素唔錯,炸得透又夠熱,不過略咸~重口味者就岩!其他出色既有荷葉飯,做得好香,另外雞翼亦炸得外脆內軟,而沙薑雞腳媽咪都話好正,好重沙薑味!我就最鍾意欖角骨,甜甜地又多肉,正~另外出面有個自助區,可以自己拎片皮鴨同甜品拔絲香芋,片皮鴨任食真係好吸引~不過拔絲香芋都好特別,食落口好甜外脆入面軟綿綿入口即溶~甜品仲有其他選擇,例如杏仁茶、布甸、楊枝甘露等等~最後食到滿肚腸肥~爸爸媽
一入去見座位都幾闊落閒樓底又高所以唔會好嘈~
最後食到滿肚腸肥~爸爸媽媽勁開心猛話抵食~