2010-02-22 14 浏览
唔知係咪呢期開得多左食yogurt 嘅地方, 定係近呢兩個星期同乳酪好有緣, 又去 Crumbs @ 銅鑼灣, 又去 Bestberry @ i-squares, 又試埋 Misocool @ K11今次去開中環, 又點可以唔試呢個"遠近馳名" 嘅Yogurtime呢~是日又低幾度, 變左入冬以黎最凍果日. 打算一路行一路食. 如一人一杯, 隻手實凍到結冰都似. 所以決定要個大嘅(輪流攞下個杯嘛), 試兩隻味同兩款toppings..原味 + Pineapple + mochi + granola今次去到, 除原味之外, 仲有 菠蘿, Cappuccino, 呍呢拿, 同朱古力. 原味一定要揀, 因為咁先食得出同其他列強嘅分別. 食乳酪, 我比較偏向生果類. 始終yogurt係係食落有一種清新感覺. 食vanilla, choc, cap. 果d, 一定要重d 奶味, 先帶出佢地嘅香濃幼滑. 咁不如食返hagen daz, movenpick, dreyers 啦..所以, 諗都唔諗就叫original 同菠蘿. Granola 個個讚, 所以一定要試. 因為唔想揀樣個texture同

所以, 諗都唔諗就叫original 同菠蘿. Granola 個個讚, 所以一定要試. 因為唔想揀樣個texture同granola太似嘅但又冇乜心水, 見佢話, "how bout mochi?", 就mochi 啦.

講起原味, Crumbs果隻較硬身, 有d 似soft ice cream 多過yogurt. 呢間d 就較濕淋淋, 所以比較易溶. 不過乳酪味就較強烈. 真的不錯. 同其他比, 又好似Misocool 果度較為中庸, 不太硬又不太濕, 加埋toppings 啱啱好.

Pineapple又幾特別, 起碼冇太強烈嘅artificial 味. 清清地, 有d d 菠蘿味. 其實食yogurt, 就係要清清地, 甜甜地, 先好味.

原來yogurt 落granola 咁好味架喎?! 食早餐落奶就多姐.. 同yogurt又可以咁夾. 厲害, 又學到野, 等我返去買盒granola 同雪糕又mix下先.

Mochi 軟淋淋咁, 雖然同yogurt有d 似, 不過佢乾身d 又有得咬下咬下. 配菠蘿味又配得幾好.

p.s. 咁多間, 要再返轉頭, 我可能都揀返yogurtime. 有唔同味道揀, 始終較優勝. 希望開多幾間yogurt 店啦. 我自從十幾年前試過TCBY嘅soft yogurt開始(果時佢開o係SOGO後面), 已經覺得自己係一個Yogurt 狂熱~

原味 + Pineapple + mochi + granola (加細細杯Cappuccino)
2010-02-18
$35 (其他)