2020-05-13
在10月10日當晚,跟睇戲朋友走到九龍灣淘大 UA cinema 睇 <雙子任務:叠影危機>,並慶祝他生日!由於,他當日放假可早到,讓他先找出心水餐廳吧!他認為淘大商場無咩啱食!因為我不熟路,他約我在淘大商場附近路口等我,他帶我去一間近住馬路的 <龍城冰室>!我們兩人被安排到大方枱跟另外一對夫婦搭枱,反而,無安排到較後位置的大卡位!打開餐牌,大致上,晚餐幾十$ 已有交易,他真的錫住我銀包呢! 況且,應該上得快,可配合我們飯後睇戲的 schedule 呀!兩樣美食同時間送上!招牌石鍋鮑魚蝦球炒飯 $72熱辣辣香噴噴的石鍋鮑魚蝦球炒飯,有多粒鮑魚仔及好幾隻蝦球,炒飯色澤均勻,還不會炒得太乾,鮑魚仔有彈性,蝦球食落爽口有鹹味! 食到尾仍出煙,保溫度高!招牌海龍皇鐵板炒麵 $71他選擇的招牌海龍皇鐵板炒麵,賣相色彩繽紛,惹人垂涎欲滴呢!海鮮包括:蝦、蟹柳、青口、魷魚,還有花膠、冬菇...等,鮮味滿載,炒麵質感好似肉絲炒麵那種雙重口感,好正!
熱辣辣香噴噴的石鍋鮑魚蝦球炒飯,有多粒鮑魚仔及好幾隻蝦球,炒飯色澤均勻,還不會炒得太乾,鮑魚仔有彈性,蝦球食落爽口有鹹味![馋] 食到尾仍出煙,保溫度高!
招牌石鍋鮑魚蝦球炒飯
招牌海龍皇鐵板炒麵