哩間Omakase位於九龍城,於宋皇臺站行幾分鐘就到。餐廳門口低調簡約,門是長關的,私隱度甚高。由於一早訂咗位嘅關係,去到就已經見到有兩個位用咗日本花紙摺成的船仔寫住我哋嘅名,頓時覺得好窩心好可愛☺️而且餐廳仲準備咗佢哋自家製嘅皮革口罩套,實用得來仲可以作為紀念品餐廳晚市主要提供兩種價錢的Omakase , 分別為$1680同$1380/per head。而我就揀咗$1380,包括先付、刺身5品、季節料理、蒸物、寿司6貫,卷物、江戶前玉子、吸物同甜點🥢巴西葉海膽豆乳海膽嘅鮮甜一嚟就喚醒左我嘅味蕾,成個豆乳非常幼滑,畫龍點睛係佢加咗巴西葉既香,整個海膽配豆乳非常match🥢松葉蟹刺身 底層係手拆蟹肉,蟹肉纖細、極之鮮味,上層則鋪有用土佐醋凝固而成既啫喱,小小醋的調味更帶起肉質嘅鮮甜,加上咁可愛嘅蟹蓋造型,更添特色🥢白海松貝配山葵漬海葡萄 白海松貝其實係日本大象拔蚌,以檸檬作底加添鮮味,記得要慢慢咀嚼,鮮味會慢慢滲出來,食完可以話係齒頰留香🥢清酒煮鮑魚配魚子醬上碟嘅造型十分高貴,鮑魚嘅靭度煮的剛剛好,配有少少清酒味幾清新,重點係魚子醬鹹鹹地配清新嘅鮑魚味道好夾🥢本鰹魚配炸乾蒜本鰹魚魚肉厚身軟

🥢巴西葉海膽豆乳

🥢松葉蟹刺身

🥢白海松貝配山葵漬海葡萄

🥢清酒煮鮑魚配魚子醬

🥢本鰹魚配炸乾蒜
本鰹魚魚肉厚身軟滑,配上芽蔥炸乾蒜等配菜一齊食,剛好中和魚嘅腥味,可集中欣賞肉質嘅魚香

🥢O-Toro
分咗上下兩層醬汁 ,先食上層芥末籽 ,再食下層山葵漬拖羅。特色之處係佢地切起時係連下層皮下脂方,而燒一燒令其魚油更香,食完喺口裏留存嘅魚油香 好令人回味。而值得講講嘅係otoro係吞拿魚最靚嘅腹部位置,肉身呈柔美粉色,見到既清晰白色線條就係佢美味的油脂線

🥢炸金雕魚配金橘蜂蜜芥末籽醬汁
金雕魚外皮炸得好香脆,但仍然保留到魚皮嘅質感,咬落熱辣辣而肉質仍然嫩滑。最欣賞佢嘅醬汁用左金橘蜂蜜芥末籽調製而成,甜甜地同個魚一齊食好好味😋

跟住到寿司6貫(相:左至右 上至下排列)

🍣吸口魚
魚味鮮甜,皮薄柔嫩

🍣時不知鮭魚
鮭魚係三文魚嘅近親,而被命名為時不知係因為佢唔識分時間🤣佢源於俄羅斯,但洄游時游經北海道時意外地被日本人捕獲。所以品種比較稀有而矜貴,肉質細嫩,伴隨著淡淡油脂香氣

🍣平目魚
放有牙蔥係裡面,牙蔥係蔥既bb,蔥味特別清脆清新,而魚肉肉質爽脆可口

🍣黑目魚
用上三星漬 入口香香,魚韻清香

🍣赤身
配用了醬油漬及芥末醬,雖然赤身嘅脂肪不及拖羅,但佢既肉色非常紅潤有光澤,肉身特別柔滑

🍣赤龍魚
配辣麵豉醬 加了煙燻效果 油份較重 屬於比較濃味

🥢龍蝦汁松葉蟹魚翅蒸蛋
用料上乘,可謂啖啖魚翅,恍如貴族般嘅享受

🥢北海道海膽
有別於一般食到嘅馬糞海膽,來自北海道嘅根室海膽味道會比較清新,入口即溶

🥢江戶前玉子
口感恍如食緊好香雞蛋味嘅蛋糕一樣,真係好考廚師嘅工藝

🥢鯛魚松茸白湯
魚湯清澈呈奶白色,鯛魚熬製咗咁耐仍然非常鮮甜,好好飲

🥢靜岡蜜瓜 香印提子
食埋呢個日本靜岡密瓜同香印提子簡直係完美嘅結束,飽腹感剛剛好 完美

另外好想讚一讚餐廳嘅服務是超水準的體貼:1)一開始我坐既位覺得冷氣有啲凍,我未開聲侍應已經留意到,主動上嚟問要唔要幫我較細啲個冷氣
2)上菜嘅節奏好好,侍應同師傅會留意你食嘅速度,配合上菜同收碟時間。仲時不時留意你啲茶飲晒未,主動即刻幫你加
3)師傅同侍應超Nice,好細心介紹每道菜嘅特色、食法,當我哋想知多啲嘅時候,仲會耐心咁講多d食材嘅來源同烹調特式。真係既享受又長知識的一餐!