2022-06-17
黎到九龍城梗係要食泰國菜啦。宜度咁多泰國菜餐廳,我地就黎到宜間好熱鬧既金麥泰泰國菜館。餐牌選擇極多,我地睇到花多眼亂,佢地仲有個menu係好多款唔同組合既多人餐,個個餐都影埋相睇到有咩食同個份量😂搞笑但好實用。我地就選擇左其中一個$363既套餐:冬蔭功湯勁大碗又好香,飲落好香濃,帶辣度但唔會好辣或者好酸。個湯落左好多材料,有南薑,辣椒,香茅,仲有2隻大蝦同大量既秀珍菇。沙嗲串燒拼盤有齊豬牛雞串各2款,燒得好靚肉質軟稔,配上甜甜地既沙嗲醬好惹味。泰式菠蘿焗飯黎到泰國餐廳除左金邊粉,最常食既就係菠蘿焗飯。宜度既菠蘿焗飯飯底落左咖喱炒到金黃色,上面有大量肉鬆,腰果,仲有蝦同菠蘿。泰式炸拼盤個拼盤都好大碟,每款食物有2件,有炸魚餅,炸蝦餅,幾款炸春卷,同用香葉卷住既燒雞,配酸酸甜甜既醬汁就最岩。泰式芒果糯米飯泰國菜既甜品就梗係唔少得芒果糯米飯啦。個飯上枱都仲熱辣辣,淋滿哂甜甜既椰漿。食落原來用左黑白糯米飯,口感軟軟糯糯又煙韌。個餐份量勁多,結果我地2個人係完全食唔哂既😂🙈。。金麥泰泰國菜館九龍城南角道34號地下。。
冬蔭功湯
沙嗲串燒拼盤