2020-05-17 24 浏览
九龍城呢個地區一向出名多泰國嘢食,特別係城南道一條街直落都有好多間泰國菜館。而且仲要係大件夾抵食嗰種,自己大大話話咁多年嚟都試過幾間,不過呢間係第一次令我想打返篇食評。餐牌琳琅滿目,價錢相宜,睇完都唔洗就住就住嗌。第一味:飛天通菜。師傅做得好香口,火候掌握得好好,通菜唔會炒到太熟或者太生,調味料配搭亦出色,食完一條停唔到口想食第二條,呢碟嘢係啤酒嘅完美配搭。第二味:泰東生菜包。另一款經典泰國菜菜式,每次食泰國嘢都要嗌㗎啦,肉碎有得揀豬、牛、雞,我就偏好揀豬肉。肉碎撈咗香料,食落非常惹味。第三味:串燒三拼(豬、牛、雞),每款兩串,總共有半打。大大串啖啖肉嘅串燒,完全係食肉獸嘅至愛!食串燒一定要點埋佢嘅沙嗲醬,無得頂!第四味:香葉辣椒炒河(牛肉),呢碟炒粉都係有得揀豬、牛、雞,我哋就揀咗牛肉,友人唔係太食得辣,食到嘩嘩聲,因為的確係幾辣下,大家睇相都應該見到。不過對於我呢啲辣嘢愛好者,就當然係開正我嗰瓣,最後都成功清晒!金不換菠蘿沙冰,友人見到牆邊的圖片,已被其吸引,上到枱都好對辦。我就嗌咗支地道泰國Singha啤酒,一路食一路飲簡直一絕!食咁多嘢,埋單都只係三百蚊鬆啲,邊到搵啊!

餐牌琳琅滿目,價錢相宜,睇完都唔洗就住就住嗌。

我就嗌咗支地道泰國Singha啤酒,一路食一路飲簡直一絕!

食咁多嘢,埋單都只係三百蚊鬆啲,邊到搵啊!