2023-07-11 238 浏览
因為鐘意食泰國菜, 所以差不多每個月都會嚟九龍城小泰國搵泰國餐廳食返餐, 要不時回味下泰國嘅味道。係九龍城真係好多泰國菜館, 要搵平, 靚, 正又正宗, 都幾難選擇。呢間位於城南道8 號地下呢間有兩個舖位嘅泰發真係食到平, 靚, 正呀!泰式炸蝦餅 - $65呢個蝦餅有4大個, 再切開半件咁上, 每件都好厚身, 炸到外脆, 幾香口, 金黃色, 顏色好靚, 內裡蝦肉夠彈牙, 一啲都唔油膩, 配埋佢個甜酸汁, 食落有少少辣嘅汁一齊食, 真係開胃。泰式生蝦 - $85泰國生蝦根本就係泰國菜不可或缺既菜式, 蝦肉大粒又彈牙, 好有口感。嘅時候夾一片蒜片, 再點埋佢特製嘅泰式辣醬汁一齊食, 酸酸辣辣, 個種複雜口感係, 直係最完美既前菜呀!馬拉盞炒通菜 - $65我地點都會點返個菜食下的, 叫了一個馬拉盞炒通菜, 少少辣味, 蒜頭, 蔥頭, 蝦米粒, 麵豉醬嘅咸香一齊炒, 真係好惹味呀!黃咖喱海鮮 - $118個咖喱汁好好味, 唔辣但好香咖喱味, 個汁因落咗蛋, 感覺比較竭身; 內裡有兩大隻青口, 脹卜卜, 好juicy, 仲有蝦仁, 魷魚, 蜆肉同其他配菜。薄餅(2件) - $32用嚟點咖喱汁食

泰式炸蝦餅 - $65

泰式生蝦 - $85

馬拉盞炒通菜 - $65

黃咖喱海鮮 - $118

薄餅(2件) - $32
用嚟點咖喱汁食真係無得輸啦! 煎到外脆, 內有啲煙韌, 已經切了8小件, 方便食用。

芒果糯米飯 - $63
最出色係呢個芒果糯米飯, 上枱仲熱嘅, 芒果好甜, 糯米飯有5種顏色, 黑糯米, 口感較硬, 南瓜有淡淡既南瓜湯咁既香味, 碟豆花用咗佢嘅天然顏色, 斑蘭, 糯米有椰汁香, 全部都煙韌, 軟軟糯糯, 仲淋有香甜嘅椰醬, 好好食呀!

椰青 - $35
好清甜, 新鮮多水, 又大大個, 椰子肉都好易拆來食。

青檸水 - $29
淡淡青檸味, 夠清甜呀!