2016-03-16 805 浏览
今晚brother生日飯!Happy Birthday Brother!去左九龍城食飯!九龍城我都好少去,因為無地鐵,今晚為左Sam少,就去九龍城行下啦!去到環境唔錯,要上一層樓,餐廳唔算大,但座位好闊落店員笑容滿面,未食已經好舒服餐前小碟有白蘿蔔爽口,食落索索聲,甜甜地的幾開胃,食完好快上第一個菜。西湖牛肉羹有豆腐,牛肉,葱。呢個羹非常足料,"筆"極都見到無窮既豆腐同牛肉,店員好細心,走黎幫我地分,我地4個人每人都飲到兩大碗!個羹有清淡既味道,加埋胡椒粉就夠晒味,牛肉係免治牛肉,方便咀嚼,普通牛肉可能驚會un,所以免治牛肉就fit晒!($98例牌)四川口水雞第一要讚既係,同圖片一模一樣!試一口,麻辣味唔重,個人覺得唔算辣(Sam少同阿楊話好辣...)但雞皮比雞肉還要厚,呢個係缺點,但Size算大,加返分吧($68)秘製黑胡椒燒鴨聽聞好出名,不能不叫!我地叫左半隻,鴨皮脆卜卜十分香口,鴨肉厚身但唔un,雖然要時間咀嚼,但唔會話要放棄or"痴"牙。落左黑椒汁既鴨充滿黑椒味,刺激味蕾,分別食到鴨既鮮味加黑椒汁少少辣既味道!我選呢隻鴨做今晚之最!$178半隻)砵酒焗桶蠔煲一"筆"起,隻蠔好大

去到環境唔錯,要上一層樓,餐廳唔算大,但座位好闊落
店員笑容滿面,未食已經好舒服
餐前小碟有白蘿蔔
爽口,食落索索聲,甜甜地的幾開胃,食完好快上第一個菜。
西湖牛肉羹
四川口水雞
秘製黑胡椒燒鴨
$178半隻)
砵酒焗桶蠔煲
一"筆"起,隻蠔好大隻!隻蠔已經徹底煮熟,所以我放心食
:蠔都煲得好入味,咸咸地,其實預左全熟既蠔煲已經好難再食到蠔既鮮味,所以我focus既變左係個汁度。個汁我厭佢少左d,本身想用黎撈飯食,但不夠XD,其他配料如洋蔥,紅椒,黃椒等等則炒得好香口!($178)
最後店員話想幾碗糖水我地
)南瓜西米露,賣相非常足料,成碗好香南瓜味同激多西米(留意我係用"激多")所以碗糖水好傑,水都無乜XD,估唔到送既糖水都咁高質素!
2016-03-01
庆祝纪念