2022-12-29
📍叁不館 (天后)天后電氣道68號金輪天地7樓———————————————頂級安格斯牛肩脊 (例牌)(💰: 268 hkd) 牛頸脊味道濃郁,雪花分佈平均,紋路清晰可見👍🏻肉片厚薄剛好,煙韌有咬口,而且例牌份量都好多,完全唔驚唔夠食😆手打五寶丸(💰: 98 hkd) 五寶丸分別係鯪魚丸、豬肉丸、牛丸、墨魚丸、蝦丸各兩粒,粒粒都係手打,好新鮮彈牙。特別係牛丸,濃味而且有肉汁🤤 而且五款顏色唔同拼埋一齊,賣相都十分之靚❤️紫菜炸響鈴(💰: 68 hkd) 即炸嘅紫菜響鈴熱辣辣卜卜脆,但又唔會太過油膩,絕對係吸湯必備😋椒鹽雞軟骨(💰: 72 hkd) 呢間火鍋店有好多唔同嘅椒鹽小食,非常吸引! 店員推介黃金鮮魷同埋椒鹽燒賣,不過我地驚會太飽,所以就叫咗椒鹽雞軟骨嚟試試。雞軟骨炸得鬆脆,調味啱啱好,唔會太鹹💯雙拼湯底:玫瑰花藥膳湯+ 麻辣湯(💰: 128+20= 148 hkd) 湯底方面,我哋揀咗雙拼,分別係「玫瑰花花藥膳湯」同埋「媽!好辣啊 麻辣湯」~藥膳湯藥材味唔會太重,但感覺好滋補養生,湯底佈滿曬玫瑰花瓣,除咗滋潤暖胃仲有淡淡花香;麻辣湯就非常之香濃惹味,而且愈滾愈辣,係少少甜甜哋嘅辣
天后電氣道68號金輪天地7樓
———————————————
(💰: 268 hkd)
手打五寶丸
(💰: 98 hkd)
紫菜炸響鈴
(💰: 68 hkd)
椒鹽雞軟骨
(💰: 72 hkd)
雙拼湯底:玫瑰花藥膳湯+ 麻辣湯
(💰: 128+20= 148 hkd)
湯底方面,我哋揀咗雙拼,分別係「玫瑰花花藥膳湯」同埋「媽!好辣啊 麻辣湯」~藥膳湯藥材味唔會太重,但感覺好滋補養生,湯底佈滿曬玫瑰花瓣,除咗滋潤暖胃仲有淡淡花香;麻辣湯就非常之香濃惹味,而且愈滾愈辣,係少少甜甜哋嘅辣,唔會得個咸字😛
最後,最想同大家分享嘅係佢哋超有特色嘅環境同裝修😍 裝修好多都係以九龍城寨做主題,一路食會聽到好多八九十年代嘅背景音樂,而枱凳都係走懷舊風。另外,職員都好細心咁解釋唔同菜式俾我哋聽,逐一介紹醬料,仲特別分享佢哋嘅自家製蔥頭油,真係十分惹味😙✨
整體評分 (6個🐽為滿分)
味道:🐽🐽🐽🐽🐽🐽
抵食:🐽🐽🐽🐽🐽