2019-10-31 26 浏览
去九龍城梗係食泰菜啦,小曼谷已經去過幾次,次次都要等位,今晚亦不例外。當然,好嘢自然多人食,值得等嘅。仲有live表演:【泰式燒盲鰽】入面插咗好多香茅香菜去燒,所以魚肉滲滿晒香味。盲鰽比較少骨,食起嚟啖啖香嘅魚肉,蘸埋泰式酸辣醬提味,一流。【泰式炸芝士蝦丸】叫咗客細嘅,有三粒,不過每粒都成個網球咁大個,兩個人食夠食嘅。外皮炸得香脆,之後就到爽彈蝦肉,最裡面就係半溶芝士。蝦同芝士都係賣飛佛,啱晒我。【青咖哩雞】用個金鑊仔上,下面有個爐仔,但就冇火嘅,哈哈⋯不過都夠熱嘅~青咖哩都幾香濃,佢另外落咗紅辣椒,對我嚟講算中辣。雞件都唔少,同青咖哩好夾。【椰汁雞湯】呢個就有火喺下面煲住,熱辣辣。個湯有好多香茅,香得嚟帶酸加微辣,好惹味。個湯嘅份量都幾多,同青咖喱雞一樣,雞肉亦唔少,而且仲保持嫩滑,好有雞味。【鮮芒蟹肉炒飯】勁大碟飯,除咗蟹肉仲有芒果粒、肉鬆、蛋絲、香蔥,多重味道。
仲有live表演: