2017-10-31
九龍城一向比人印象都係美食集中地,多數位於南角道、侯王道、龍崗道一帶,當中以泰國菜最為出名。喺食飯時間四圍都人山人海,好鬼熱鬧。但其實我好怕人多嘅地方,所以想清靜一啲,我會行落多一兩條街去打鼓嶺道搵食,呢邊舒服好多。我老婆最鍾意食西餐鋸扒,所以就揀左呢間Enjoy Eat啦一貫西餐廳格局,全部軟皮梳化椅,份外舒服。有2人套餐,計落都幾抵食,但老婆想鋸扒,唯有再揀啦。另外1人晚餐有好多選擇,有老婆最鍾意嘅安格斯肉眼扒,又有黑毛豬同烤羊鞍等等。當我苦惱緊嘅時候,店員同我地推介意大利乳豬係呢度嘅特色菜,既然係咁即管試一客啦。先黎餐湯有甘荀湯,味道非常鮮甜。我個意大利乳豬到啦,呢度大約係1/4隻左右,份量都唔少,乳豬皮夠香夠脆,點埋個醬更加入味。而且意大利乳豬同平日食嘅中式乳豬最大分別係無咁油膩,肉質都比較嫰滑同瘦一啲,感覺上好似健康啲囉。安格斯牛扒本身已經有12安士,加埋大大碟即炸薯條,份量認真驚人,但老婆話佢食得晒喎。薯條即炸夠晒脆,而且夠熱,仲要係粗薯條,非常吸引。牛扒我地叫左7成熟,但可能塊扒太厚關係啦,睇落應該5成左右,好在係牛扒,生一點都無所謂啦,而且肉味夠濃又夠肉汁。凍熱奶茶各一
又有黑毛豬同烤羊鞍等等。
既然係咁即管試一客啦。
份量都唔少,乳豬皮夠香夠脆,點埋個醬更加入味。
而且意大利乳豬同平日食嘅中式乳豬最大分別係無咁油膩,
肉質都比較嫰滑同瘦一啲,感覺上好似健康啲囉。
但老婆話佢食得晒喎。
薯條即炸夠晒脆,而且夠熱,仲要係粗薯條,非常吸引。
好在係牛扒,生一點都無所謂啦,而且肉味夠濃又夠肉汁。
特別一讚呢度唯一的店員,非常有禮,雖然落單、送餐、收拾一腳踢,
但仍舊保持笑容,對客戶的要求都跟得好足,服務一流。
所以,食肆除左對食物質素要有要求外,其實服務都好緊要架。