2007-12-09 10 浏览
阿K經常提到食好味嘅日本手打烏冬,九龍區嘅代表係「萬豚屋」,至於香港區嘅代表就係「函館」。所謂好味,其實係講緊烏冬嘅質地,以彈牙有咬口為佳,如果能夠做到烏冬本身浸响湯底好耐都唔淋,此之謂上品。是晚阿K同友人响尖沙咀逛街,我放工後同佢地會合,一齊向「萬豚屋」進發。時間七點鐘未夠,但係門外已有大約十數人等候,幸好不消一會就可以入座。阿K是晚似乎冇乜食神,想食海鮮烏冬:對唔住,冇晒海鮮;咁豬手烏冬啦:落單好耐之後先番嚟話唔好意思,啱啱賣晒,服務一欄要扣分。阿K對牛肉敏感,最後好無奈咁叫咗一客雞扒烏冬。同行友人叫咗豬骨湯底嘅豚肉烏冬,而我就叫咗黑芝麻湯底嘅豚肉烏冬。豬骨湯清甜的,呈奶白色,無論賣相或味道都幾出色。味精就少不免的了,雖然友人叫我試多啲,但係我都適可而止。至於黑芝麻湯我就唔係好識欣賞,其實湯本身十分容易入口,之不過味道唔係好對咀形,有點兒格格不入。烏冬由於用石頭鍋盛載嘅緣故,久久都保持相當嘅溫度,烏冬本身亦唔會因為浸得太耐變淋,呢一點可以俾滿分。除咗烏冬之外,我地仲叫咗幾客小食,包括「燒鯖魚」、「炸豆腐」、「炸蕃薯」及「蟹肉沙律」。鯖魚本來係一樣好容易整得好食嘅食物,可惜是晚嘅鯖魚

除咗烏冬之外,我地仲叫咗幾客小食,包括「燒鯖魚」、「炸豆腐」、「炸蕃薯」及「蟹肉沙律」。鯖魚本來係一樣好容易整得好食嘅食物,可惜是晚嘅鯖魚太瘦,欠缺應有嘅魚油香味,十分可惜;兩種炸物,以蕃薯稍為優勝,豆腐落敗只因為脆卜卜嘅表面比蕃薯更經唔起時間嘅考驗;沙律則比較受席上女士們歡迎,蟹肉迎用料亦意外地新鮮。

由於寫食評嘅時間與食嘅時間相距太遠,價錢已經唔係咁記得,大約係每人一百蚊咁上下啦。下次再嚟,可以試吓凍烏冬,相信效果會更加好。