2016-08-02 2167 浏览
又係一年一度七月之星既生日飯啦,三位都係七月之星,唯獨我唔係,A小姐強烈要求試大坑九重鮮,我記得年頭我去過黃埔嗰間,都好似幾正!所以今晚照go go go!餐廳係一樓,要上一層樓梯,上到去正呀!冷氣夠勁!我地order左首爾塔,無計啦!有三個套餐,平嗰個又爭d,貴嗰個又食唔起XD,所以食個中等既。塔黎之前仲有韓式小碟tim!店員同黃埔一樣,好細心咁介紹,85度就食得,食層建議享用時間係5分鐘~等左大約5分鐘,終於食得第一層啦!次序有d亂,因為食得太快啦!蟶子隻隻十分大隻,d肉好煙un,但食落又帶點爽口,肉多,長度差唔多有我兩隻手指咁長!大蚌又係好大隻,好鮮甜,但相對地肉較少,質感比起蟶子更煙un,仲有我好中意有個殼既大蚌,大蚌汁留左係個殼度,食完飲埋d湯,十分鮮甜!元貝都好大隻,一打開個塔已經覺得好震撼,因為好大隻,4隻放埋一齊已經覺得好似大到霸晒成個塔!元貝肉固然煙un,但食到個橙色肥美既膏位,一咬d膏好似爆出黎,濕濕地,係個口中徘徊好正!海蝦既排列好得意,我覺得好似泳池d團隊花式游水,show隻腳出黎嗰d,蝦有我隻手咁長,因為太熱,等左一陣先食得,海蝦肉一d都唔失禮,由於係蒸,ke
元貝都好大隻,一打開個塔已經覺得好震撼,因為好大隻,4隻放埋一齊已經覺得好似大到霸晒成個塔!元貝肉固然煙un,但食到個橙色肥美既膏位,一咬d膏好似爆出黎,濕濕地,係個口中徘徊好正!海蝦既排列好得意,我覺得好似泳池d團隊花式游水,show隻腳出黎嗰d,蝦有我隻手咁長,因為太熱,等左一陣先食得,海蝦肉一d都唔失禮,由於係蒸,keep住蝦本身種鮮味,佢唔算甜,但食得出新鮮!肉又唔鞋唔梅,每人仲有兩隻,讚!
海螺都成十幾隻,味道本來普通,無乜味,但餐廳貼心地準備左豉油,點左之後即刻好味左好多!而且呢個盤配有好多蔬菜,南瓜勁甜,十分林亦新鮮,冬瓜薄片,消暑良品!粟米雖然係清蒸,但唔好以為無味呀!估唔到勁鮮甜!
象拔蚌,北寄貝,蝴蝶蚌同一般殼類一類,肉鮮又煙un,大花蛤亦好大隻好鮮味,特別係個湯?汁?鮮甜得黎完全無味精!
黎到兩味我既最愛,沙巴肉蟹同龍躉!沙巴肉蟹有兩隻,蟹膏相當肥美,有少少咸味,蟹殼d膏亦好肥美,堅足料!唔好以為無鉗好難食蟹腳,原來已經碎碎地,好容易就已經食到蟹肉!花尾龍躉好新鮮,魚肉爽脆,嫩滑,有咬感但係又唔係好厚!
我地一開始已經order左豬手粥底,豬手充滿骨膠原,仲有大大隻既蜆同年糕加埋每層海鮮塔既海鮮精華,個粥底十分甜,係海鮮鮮味嗰種甜。由於已經食左咁耐海鮮塔,粥又係一開始煮,所以變粥水,感覺有d稀。
讚下呢度既Services先,十分好,店員好細心,笑容滿面,仔細教我地點食,每層都主動幫我地攞走個塔,仲介紹我地飲左枝好香柚子味既韓國酒tim!最緊要係壽星女都滿意,生日大快樂呀!