2018-10-26 1767 浏览
平时听九层塔海鲜塔呢啲名就听得多,亲友远自外国返香港话想试下蒸海鲜锅,难得有机会一尝滋味,于是就揾咗呢间位于红磡嘅九重鲜。九重鲜店内环境阔落,原来佢系韩国餐厅黎嘅所以一坐低店员就上咗几碟传统嘅韩国前菜、小食等等。睇完餐牌之后,我地叫咗$398嘅「首尔塔」套餐,都系一啲大路嘅海鲜,最后就系粥底,我地拣咗韩式猪手汤,估唔到有意外惊喜!话明九层塔,店员真系好快就搬咗个塔出黎,亦真系有足足九层架!第一层系象拔蚌同蛏子,两款海鲜都好大只,尤其是蛏子又甜又厚肉,而且有足一只手掌长度。第二层系元贝,都系好厚肉而且大只,肉汁鲜甜,不过配菜胜瓜就有少少老同嚡口。第三层系众人又爱又恨嘅虾啦!因为要剥壳所以大家都您推我让咁海虾食落几新鲜,肉质爽口第四层有贵妃蚌、龙趸同八爪鱼,可能我地食得慢嘅关系,呢一层嘅肉质都比较老同缩咗水不过龙趸系三款之中比较好食嘅,可能系因为本身肉质关系第五层系花蛤、芝士丸同南瓜,芝士丸食唔出芝士味,感觉似普通的鱼蛋,而花蛤正正常常,唯独南瓜就淡而无味,连南瓜本身的味道都欠缺,而且蒸咗一段时间仍然系硬身。第六层黎到重头戏沙巴肉蟹,4人份量系两只蟹,都几大只几厚肉,而且好多膏,肉质刚刚好

九重鲜店内环境阔落,原来佢系韩国餐厅黎嘅
所以一坐低店员就上咗几碟传统嘅韩国前菜、小食等等。

第一层系象拔蚌同蛏子,两款海鲜都好大只,尤其是蛏子
又甜又厚肉,而且有足一只手掌长度。

第三层系众人又爱又恨嘅虾啦!因为要剥壳所以大家都您推我让咁
海虾食落几新鲜,肉质爽口

不过龙趸系三款之中比较好食嘅,可能系因为本身肉质关系

第六层黎到重头戏沙巴肉蟹,4人份量系两只蟹,都几大只几厚肉,而且好多膏,肉质刚刚好而且鲜甜

黎到第七层系鲍鱼,从图片都睇到系几细只
不过幸好都几厚肉,而且唔会太韧,另外仲有萝卜同冬菇作配菜。

倒数尾二层第八层,有南瓜、蕃薯、粟米以及黑汁豚肉丸。豚肉丸虽然外貌唔讨好,但系食落几弹牙而且味道唔错
而蔬菜整体都系无味而且质地较硬,似乎蒸得唔够长时间或者品种问题,有需要改善。

终于黎到最后一层第九层,就系成个塔精华所在嘅粥底
我哋拣咗韩式猪手粥,材料除咗猪手仲有韩国年糕,成个粥味道刚刚好,唔会过咸,猪手好腍,友人们一致认为呢个粥底先至系主菜

喺用餐过程,店员都照顾周到,十分有礼,值得赞赏。
2018-10-19