2020-06-07 912 浏览
星期六到九展裏的一間台灣麵食午餐, 其實這家台灣麵已經食過好多次, 今次覺得食物水準相比之前進步了很多。 朋友點一個台灣三寶麵$65, 凍胚芽奶茶( 跟餐價 $4), 而我就喜歡吃雙排雙格餐$65, 台式滷肉蛋肉燥飯+ 椒鹽排骨米線, 熱珍珠奶茶( 跟餐價 $4)。台灣三寶麵~ 首先講下個湯底, 飲到有濃郁的牛肉味,三寶有牛展、牛肚和牛筋, 份量豐富, 三款口感都很腍, 我最喜歡牛筋,又腍又滑的,正!雙排雙格餐(台式滷肉蛋肉燥飯+ 椒鹽排骨米線)~ 這一款基本上我每次都會食, 因為一次過可以滿足兩個願望! 台式滷肉蛋肉燥飯有好多肉燥肉汁, 滷肉半肥瘦, 再加多半隻滷水蛋, 食得好滿足。 仲有半碗椒鹽排骨米線, 估唔到每樣一半份量都咁多, 米線口感剛剛好不會太腍, 豬扒厚身啖啖肉,超推介雙排雙格餐。凍胚芽奶茶~ 胚芽份量多, 奶茶入口香滑,唔會死甜。熱珍珠奶茶~ 珍珠奶茶對於我嚟講真是飲極都唔厭, 我都算對呢一款台式飲品幾有研究。 這一杯奶茶味道不夠濃厚, 但要讚一讚珍珠的質感, 軟腍帶點咬口,輕輕咀嚼還有點甜甜的。記得以前經常到九展睇戲或者聽演唱會都會食台灣麵, 希望疫情快啲過去, 大

台灣三寶麵

台式滷肉蛋肉燥飯+ 椒鹽排骨米線

凍胚芽奶茶~ 胚芽份量多, 奶茶入口香滑,唔會死甜。

凍胚芽奶茶( 跟餐價 $4)

熱珍珠奶茶( 跟餐價 $4)

記得以前經常到九展睇戲或者聽演唱會都會食台灣麵, 希望疫情快啲過去, 大家回復正常生活。

2020-06-06
台灣三寶麵
台式滷肉蛋肉燥飯+ 椒鹽排骨米線
凍胚芽奶茶( 跟餐價 $4)