2021-12-04
真係好耐無試過夜宵磨,放寬限聚後而家可以去食宵夜,有夜鬼朋友再推介左位於旺角嘅旺角海鮮菜館,佢話菜館做緊二人宵夜餐,掋食又夠鑊氣,所以為食嘅我又出動啦。去到門口先知餐廳係米芝連班底,簡單嘅酒家裝修,環境衛生,淨潔。大魚虹放有生猛海鮮,都係我地今晚嘅目標。餐廳做緊嘅宵夜menu係二人份量,分為四部分,由蟹,瀨尿蝦,龍蝦,虎杉斑先揀1種海鮮做主菜,再由白灼韮菜花,鮮豬肚,鮮豬脷,鮮粉腸,鮮魷魚,海蜇絲嘅六小福揀倆款,而招牌炒靓蜆部分就由倆種煮法豉汁炒/油鹽水浸二選一,最後就係豉油皇炒麵/沙田雞粥二選一。價錢就視乎你所揀嘅主菜黎決定。我地今夜就揀左姜葱炒蟹,鑊氣夠,蟹肉飽滿,份量二人剛好。小食就揀左白灼海蜇,鮮魷魚,味道一般,勝在食材新鮮。如果餐廳可以由白灼外再增加醉酒煮法就更顯完美。另外再揀左豉汁炒蜆,蜆肉肥美,味道惹味配上最後嘅豉油皇炒麵就更有滿足感。用餐後樓面同事主動送上姜汁蕃薯糖水為這餐畫上完美句號。
我地今夜就揀左姜葱炒蟹,鑊氣夠,蟹肉飽滿,份量二人剛好。
用餐後樓面同事主動送上姜汁蕃薯糖水為這餐畫上完美句號。