2020-07-17 2540 浏览
平时食太多西餐、饮太多咖啡,间唔中都想食返d香港地道小炒。最近有朋友大赞呢度的薯仔牛腩粒,咁岩去开尖沙咀做野,决定上黎食个快饭。《川味口水鸡》有辣肉碎、香葱、花生等配料,仲搭左两条菜芯,秘制酱汁辣味十足,平时唔太食得辣既我都忍唔住食多几件。口水鸡皮薄肉多,有鸡胸亦有鸡髀肉,整体嫩滑惹味,如果再大碟d就好喇!《蜜椒薯仔牛腩粒 $108》最近自己都整过,知道一碟有质素的薯仔牛柳粒真系好考功夫。首先卖相无得弹,色泽吸引,薯仔同牛腩粒同样大大件,未食已经闻到黑椒同蜜糖的香气。薯仔炸过,外皮脆口,里面软熟热辣辣,沾满蜜糖好好食!呢度用上牛腩部位,同牛柳相比各有好食之处,牛腩肉味香浓,咬落有质感,口感软腍入味,配搭黑椒更能够带出牛腩的香味。《芙蓉蛋饭 $48》下午茶餐食到午餐份量,仲送一杯餐饮,价钱黎讲几抵食。有火腿、芽菜、香葱等配料,再混合鸡蛋煎制而成,蛋算是煎得香口酥脆,可惜散开左,未能做到一整块上碟,加埋甜豉油,再配白饭都唔错。

《川味口水鸡》

《蜜椒薯仔牛腩粒 $108》