2018-04-09
已經好一段時間無食afternoon tea set啦!早兩日同好姊妹心血來潮想食下,於是book咗君悅酒店Tiffin嘅afternoon tea。Tiffin早幾年食過,當時就已經好鐘意好鐘意,咁多年無食都真係好掛住嗰個tea set呀!早排餐廳裝修,今次去返,餐廳依然好大好靚!我哋亦安排到窗邊位置!有落地大玻璃,當日天氣好好,陽光灑入嚟暖暖的,然後望住外邊環境,嘆下茶,食下嘢,好寫意!😊😊我哋叫咗兩人afternoon tea set,仲包括飲品同自助雪糕甜品bar. Tea set未到之前,可以先揀飲品。我同好友都想飲茶,然後待應就準備咗一樽樽茶葉俾我哋聞完先揀!我覺得呢樣真係做得好貼心呀!可惜我忘記為茶葉影張相!結果我揀咗呢個叫pear original!呢款茶好香好香,係綠茶呢㗎!茶色淡淡,配上咁優雅嘅茶具,見到都開心!飲到咁上下,待應仲貼心咁為我換茶!😊😊Tea set未到,我哋食住自助雪糕甜品bar先!啲甜品係即叫即整㗎!呢個係蘋果榛子櫻花餅,外型係櫻花樣,入面餡料輕甜,蘋果味唔酸仲好出,榛子味唔係太食到,但熱烘烘新鮮整起,好味好多!😄仲有crepe,有其他調味可選擇,
仲有crepe,有其他調味可選擇,我哋就選擇直接擺雪糕食!😄😄
Crepe都係即叫即製,但我覺得櫻花餅好味啲!😋
雪糕bar真係不得了!全部都係自家製雪糕,有十幾種味,我呢個係開心果味,雪糕除咗食到開心果味外,裡面仲有開心果同其他nuts增加口感,好味呀!感受到餐廳的用心!
然後期待已久嘅主角出場了!同我幾年前食的擺位有所不同!底層係咸點,看似平凡嘅兩款三文治,但係我最鐘意嘅咸點,一款係碎蛋沙律三文治,一款係呑拿魚三文治。麵包軟軟,入面餡料好足!👍🏻👍🏻
有一款係肉醬批,味濃,我好友略嫌少少咸!
而甜點方面,我最鐘意就係最上層的士多啤梨綠茶mousse. 綠茶微甜,加上士多啤梨少少酸,啱啱balance返!😊
食完個tea set其實都好飽了!但我哋依然拎咗啲macaroons. 啲macaroons 唔會太甜,而且唔黏牙,少少脆咁,我覺得很讚呀!
最後仲有雪到好凍嘅水果片,我揀了西柚,食完消滯之餘仲refresh.
好開心可以悠閒咁嘆咗一個下午,食下嘢傾下計,而且餐廳環境好好,食物亦好有質素!我覺得呢個tea真係好抵喔!🤗