2018-07-17 112 浏览
一大班人約食飯最好呢就係打邊爐同中菜,但係早幾日食完麻辣火鍋係時候要停一停,發現是諗起好耐冇食過蒸氣火鍋啦。的確蒸氣火鍋又健康而且能夠食到海鮮嘅鮮味。今日嚟到位於厚福街街頭嘅呢間,一行10幾人,食蒸氣火鍋最抵食。而且大家都鍾意食海鮮,多啲人食價錢抵啲。對上一次食蒸氣火鍋大概都講緊一年啊,當時十分之盛行,事隔一年多之後還存在的一定係好高質素而且新鮮。點左個粥底呢就係花蟹配鮮雞,蒸氣火鍋嘅粥真係超好味,仲好多海鮮煲出嚟都冇咁正。叫咗一個唔記得咗乜嘢的蚌。鮮甜厚肉仲有點少得係扇貝呢,超級鍾意食扇貝。甜到直情連湯汁都飲埋。蒸氣食海鮮嘅好處就係呢佢唔會縮得好快而且先未能夠完全保留。所以到今日都有好多捧場客㗎!厚切嘅牛,係精美嘅雪花和牛,蒸完之後鮮味仍然留喺牛肉裏面。咩都唔掂就咁食超正!點少得係貴妃蚌呢,呢一啲情況呢最好就係食呢啲甲殼類海鮮,多汁又鮮甜。因為呢平時叫份量多食唔晒人多呢食海鮮最好啊!最後再食埋個又棉又甜的蟹雞粥,每人一碗剛剛好唔會太滯。打邊爐食中菜蒸氣火鍋都係我團體活動嘅必然之選。

叫咗一個唔記得咗乜嘢的蚌。鮮甜厚肉