2018-09-05 32 浏览
尖沙咀最近開咗一間風靡一時的丼飯店,嵐橋。星期日經過見到冇乜人排隊,就入去試吓。我哋4個人都叫咗幾多嘢食一齊share ,食咗唔少款式嘅食物,就係度同大家介紹一下。你間鋪頭嘅方法出名係用咗日本築地直送海鮮,加上精美嘅鋪排,真係係上網睇過啲相都已經令人好想食。特選鐵火丼平時多數係香蔥吞拿魚茸,但呢度係配左隻生鵪鶉蛋同炸乾蔥,出奇地夾,真係另有一番風味!鰻魚二重丼加入左兩款唔同嘅鰻魚,焦香味十足,加埋少少鰻魚汁點綴一下,返嘅份量恰到好處。炸串暫存係日本關西地區嘅名物,估唔到係香港都有得食。今次點左炸洋蔥、炸蓮藕同埋日本豚肉。炸粉都幾薄身,食落口仲係好香脆。點埋吉列汁,酸酸地幾開胃。除咗炸串之外,仲有關東煮。今次叫做銀杏、免治雞肉院、和魚蛋。不過魚蛋有啲林,冇乜口感。都係炸串比較驚喜。總括來講,呢一間丼飯店嘅價錢有平有貴。如果想食下小食,都有好多選擇。而我最欣賞就係新鮮嘅刺身,配上赤醋飯。夏天食真係無得輸!

特選鐵火丼

鰻魚二重丼

炸串
炸粉都幾薄身,食落口仲係好香脆。點埋吉列汁,酸酸地幾開胃。