2019-05-30
來到銅鑼灣呢邊一定搵好嘢食啦,今日比較肚餓,又想食日本嘢,食丼就最啱喇,朋友介紹,呢間丼專門店有好多款式,有魚生的,也有熟的。店內裝修簡樸舒適,餐具也一樣簡單實用。Menu上有好多選擇,花多眼亂,我的選擇困難症又出現。朋友果斷點咗特上北海道丼及醬燒廣島蠔丼,大家share食可以試多啲。店內大多數是年青人,如果大食嘅或者四人同行就最抵,叫三碗丼送第四碗。每個丼都會跟餐有前菜同湯,今日前菜係麻醬菠菜,菠菜嫩綠,加咗麻醬更可口,麵豉湯香濃好飲,份量唔細。先嚟魚生飯~特上北海道丼,刺身包括:海膽、帆立貝、油甘魚、三文魚籽及吞拿魚腩蓉,朋友好喜歡海膽,甘甘甜甜;帆立貝都有三片,鮮甜味美;油甘魚大塊厚切,好新鮮;仲有入口卜卜脆嘅三文魚籽及夠晒肥美嘅吞拿魚腩蓉,大家好快就KO咗成個丼。然後到個熟食丼~醬燒廣島蠔丼,蠔有六隻,啱啱熟好juicy,仲有幾件茄子,個醬汁勁惹味,用嚟撈飯最正。鍾意食牛嘅有個和牛丼,賣相都唔錯。
油甘魚大塊厚切,好新鮮;
然後到個熟食丼~醬燒廣島蠔丼,
蠔有六隻,啱啱熟好juicy,
仲有幾件茄子,個醬汁勁惹味,用嚟撈飯最正。
鍾意食牛嘅有個和牛丼,賣相都唔錯。