2009-06-19
很久沒有到朗豪坊的金寶, 湊巧到pure報名做fitness, 也就順道吃一碗牛肉粉去到櫃台, 把自己的主意改變了, 原來推出了越式紅飯, 見價錢不貴, 一份牛柳粒紅飯只賣四十六塊, 還包括了汽水, 就抱住一試的心態去吃這碟紅飯都幾吸引, 有用胡椒炒過的牛柳粒之餘, 還有茄汁飯, 蕃茄, 薯仔, 青木瓜絲沙拉, 菜干湯, 汽水, 紅飯用茄汁炒過, 有些少牛油味, 甜酸的味道, 都算開胃, 牛柳粒係經過醃製之後才煎熟, 不會太靭, 兩個主角都算對辦了蕃茄粒係新鮮蕃茄, 沒有任何加工, 就當配菜, 薯仔都係無加調味的, 個人認為應該可以加些鹽花才不至太清淡, 而家只係普通炸薯仔, 例湯就真係一般, 只係菜乾滾一滾, 想要豬骨等味就完全欠奉..但很欣賞個迷你沙律, counter的少女店員介紹把碟中間的魚露溝入青木瓜沙拉來吃, 有點意想不到的驚喜, 青木瓜絲本身比較靭, 有彈性, 口感特別, 溝了魚露的沙拉令吃了牛柳, 薯仔等滯肚野的我突然大開口胃, very good!怕一個飯不夠飽, 再用十二塊買碟炸春卷食, 但可能係特價, 沒有提供幾片生菜及香葉, 有點可惜大大碟的飯餐, 加埋罐雀檸,
大大碟的飯餐, 加埋罐雀檸, 四十幾一碟絕對可以試試, 另外見燒豬頸肉紅飯的相片相當吸引, 下次再來會試埋豬頸肉