2017-05-26 803 浏览
我A姐真系几时都咁钟意食韩国嘢㗎!不过,韩国嘢好似永远都离不开韩烧呀、部队锅呀……鸡肉、猪肉、牛肉,真系全部都系肉呀,最多都系得啲泡菜中和吓!所以我成日都系度谂,唔知韩国多唔多人食斋呢?又如果食斋,韩国嘅素食唔通只系得泡菜同饭?今日我哋就去到尖沙咀呢间韩国餐厅,虽然都有肉食供应(啱晒M佬),但主打素食嘅The Joomak,唔知又会唔会有惊喜呢?韩式素炸鸡:自从识咗来自星星的炸鸡,每次食韩国嘢,枱上总会有呢道菜,如果变成素菜,就系将豆卜夹住块素肉,再炸!食落口,脆卜卜,当然就无平时炸鸡嘅Juicy感,但都不失咬口,加上点埋甜辣酱同有爽脆嘅青瓜丝,真系几可乱真,但就食得健康!如果个甜辣酱酱汁可以调淡啲就更Perfect啦!韩式素饭卷:除咗炸鸡系素食,呢个饭卷系另一个素菜热门选择。饭卷中有素鸡肉、腌黄瓜、红萝卜丝、青瓜丝、杏仁片。味道微辣,口感层次分明,真系健康得嚟又不失饱腹感。紫菜三文鱼拌饭:上枱一刻真系畀成堆紫菜丝吓亲!双手带上手套捞捞捞之后,就将紫菜、三文鱼松、渍萝卜碎、白芝麻等捞好。三文鱼松份量好多,所以成个拌饭都有好浓郁嘅三文鱼味呀!加埋麻油嘅香味,呢个拌饭确实唔错㗎!紫菜 X

韩式素炸鸡自从识咗来自星星的炸鸡,每次食韩国嘢,枱上总会有呢道菜,如果变成素菜,就系将豆卜夹住块素肉,再炸!食落口,脆卜卜,当然就无平时炸鸡嘅Juicy感,但都不失咬口,加上点埋甜辣酱同有爽脆嘅青瓜丝,真系几可乱真,但就食得健康!如果个甜辣酱酱汁可以调淡啲就更Perfect啦!
韩式素炸鸡

韩式素饭卷

紫菜三文鱼拌饭

紫菜 X 溶岩芝士包:哗!哗!哗!呢个芝士包入面简直系罪恶嘅天堂,好多好多好多芝士呀!你可以将炸鸡、炸年糕、炸鱿鱼圈、炸翠玉瓜、炸鸡脾菇等,放落去呢个芝士浴入面,再拎出嚟就会拉到丝,好玩又好食!而其中最惊喜嘅系以为平平无奇嘅翠玉瓜,因为厚切,所以口感十足!最后,饱到连个芝士包都无食到一半就要投降喇!

紫菜 X 溶岩芝士包

颠峰状态:分️3种浓度:3.0、2.0和1.0。其实我哋都唔知咩系羽衣甘蓝,但就好肯定咁拣咗3.0!颠峰状态其实系用咗羽衣甘蓝、菠萝汁、薄荷叶、韩姜、杞子等一齐打汁。我哋叫嘅系3.0,所以草青味好浓而菠萝味较轻,但A妈教落,呢啲味道先系健康!
颠峰状态

爆谷荔枝 ‧ 韩shake:系呢度M佬都可以系Bar Tender!用上荔枝、梳打水、荔枝汁同酒,最正系酒嘅浓度可以因为自己口味调教,配埋鲜甜嘅荔枝,好开胃呀。

2017-04-24
韩式素饭卷