2022-06-04
Dp book咗主打海鮮既意大利餐廳 Osteria Marzia ,今次咩research 都冇做,見到咩啱就嗌咩😋-餐廳嘅賣點係精緻海鮮料理,同非常濃烈既南意海岸既特色 🇮🇹 我地Starters 主菜各叫左兩樣-🐚 *TARTARE DI CAPPESANTE*Hokkaido scallop, asparagus, chives, wild fennel, chervil, Sorrento lemon ($288)作為海鮮#1 fan 既我,當然要嗌帶子刺身啦😋😋 有別於平時食到嘅香煎帶子,帶子刺身應該要係最新鮮嘅食材,配簡單嘅調味 (阿媽話齋,野食濃味通常都係因為急凍/唔新鮮). 呢碟帶子top with薄切蘆筍片,加橄欖油,幾款香草(chervil aka french parsley),配菜簡單,但恰好全部都係我鍾意食既,亦襯托到主角帶子嘅鮮味。讚呀!👍🏻-Polpo 🐙($268)一打開Menu就比呢個燒八爪魚吸引. 上菜既時候經理有介紹,食材來自south coast,八爪魚燒得好香,用打成糊狀嘅翠玉瓜襯托,加埋羊奶芝士,味道唔濃但非常綿滑。一濃一淡,諗返起都舔舔脷
🐚 *TARTARE DI CAPPESANTE*
Polpo 🐙($268)
一打開Menu就比呢個燒八爪魚吸引. 上菜既時候經理有介紹,食材來自south coast,八爪魚燒得好香,用打成糊狀嘅翠玉瓜襯托,加埋羊奶芝士,味道唔濃但非常綿滑。一濃一淡,諗返起都舔舔脷😋
🦞*CHITARRA* Boston lobster with cherry tomatoes ($338)
dp已經由龍蝦仔進化為另一種動物☺️ chitarra 源於意大利中南部Abruzzo,同spaghetti 相似,不過切角方形,唔係圓轆轆 pasta,係我鍾意嘅口感(但我相信有人會覺得比spaghetti rough)見係龍蝦意粉所以冇諗咁多就order,味道中上,但賣相就一般。龍蝦肉切粒(冇蝦頭亦都唔係原隻上),sauce 好好味😋應該係海鮮加白酒,加埋有意大利廚師觸覺先識揀嘅香草。餐廳用嘅唔係一般意大利餐廳嘅擺碟,而係充滿漁村色彩嘅碗碟,真係有置身意大利南部小餐館嘅感覺😚😚 但性價比一般
🥦*GNOCCHI* tiger prawn, broccoli, Almond ($288)
仲記得第一次喺意大利食gnocchi, 就知呢種食物一定唔係個個都鍾意😂 口感煙銀,似pasta但其實係用薯仔造既,並唔係pasta類。以往食gnocchi都好似係go with cheese/vege,今次竟然係配蝦?🍤老實講呢碟有少少失望😅 蝦嘅味道唔突出,西蘭花碎作點綴,三樣嘢都鍾意食,但夾埋又唔係好啱口味,冇話好好食。不過呢個都係意大利南部菜式既特點,富有地中海風情。而且南部主要食材係海鮮(留意menu上係冇牛扒選擇嘅😂)、橄欖油、蕃茄 etc. 所以見到廚師花心思用唔同嘅蔬菜襯托。
另一樣好深刻嘅食物係 anchovies 鯷魚😂 原來靚嘅anchovies 好多都係Amalfi既出品!(amalfi 呢個地方聽過好多次,因為我媽媽成日都😍心心眼,話好靚好靚推薦我一定要去) 前菜係四片烘得偏燶嘅麵包+牛油+鯷魚😂 一開始我麻麻哋想食,但食咗一條又接受到,反而dp扁嘴話好咸😂😂 其實由前菜開始就好感受到osteria marzia唔係一般香港人口味既意大利餐廳,係好specific 主打南部菜式既餐廳😆
比較可惜嘅係我唔好魚,所以dp都只能眼甘甘咁望住其他人食燒魚(pescato del giorno, “catch of the day”既意思),我同意嗰條魚係幾吸睛既😉
餐廳service不錯,侍應好熱心咁介紹有咩daily special,亦好熟習每一道菜嘅ingredients係邊度嚟/有咩特色,仲好用心幫我哋影相😂
有機會都想試吓佢其他pasta!總括而言係幾好嘅體驗☺️☺️☺️ 多謝dp 🥰