2013-10-19
原本食依類小食唔需要大費周章去寫篇食評出黎介紹, 但尋日為咗買底新鮮既而呀姐係度不停絮絮唸忍唔住就算要花啲時間寫寫, 事緣呢 ~ 由於好耐之前試過聽呀姐講現成整好既雞蛋仔同樣都係熱辣辣好味, 而當時諗佢地流量應該快應該唔會整起好耐, 所以當時就買咗底放咗係度嗰啲, 一食熱就稱唔上但都係暖既, 不過成底餅放咗輪已變得乾乾地同好硬 所以今次落單時就同駐場呀姐講聲我想買即整既, 但呀姐仍然嘗試力 sell 佢現有不過我都捥拒咗喇, 之後絮絮唸就開始而初頭佢都係話現有既同樣係點好點好 (當時係午飯後時間好靜而附近明顯無咩人流, 所以好相信佢啲餅應放咗一輪), 我略略講回上次經驗但呀姐仍然不停講講不停、又話如要新要等好耐 ..... 因我堅持而呀姐都講到開始帶點勞氣, 我心諗想買底新鮮既餅啫, 於是唔好意思喇我都無去忍讓忍唔住佢講一句我又搏返一句, 當然呀姐變得更加勞氣啦~~~~~~~ 總括 ~~~~~~~北角 ~ 較早前已聽過北角店既雞蛋仔好受歡迎所以試過係該店專誠排隊買底黎試, 但印象中味道偏淡唔夠蛋香而餅底亦唔夠外脆內軟* 尖沙咀 ~ 尖沙咀店質素差唔多不過蛋漿偏少焗完出黎蛋皮好薄弱* 葵
* 葵芳 ~ 相比葵芳店比以上兩間出既出品更不外如是
题外话/补充资料:
* 北角雞蛋仔} 個人分別試過三間分店既出品, 由於味道唔理想所以向來都只係撞啱口痕而附近無其他選擇時先會幫襯依間, 但總括黎講因唔好食所以唔到真係好想食雞蛋仔時都盡量唔會去買, 而且一直都唔明佢受歡迎既原因係邊呢?
而經過依次我唔會特別失望因一向對佢地都無咩期望, 依次只會令我更加認定如無需要都無需去幫襯喇!