2018-11-17 1340 浏览
讲到大阪,喺有一种好唔同嘅感觉,因为小弟第一次去日本,正正就喺去关西,虽然自由行,但都有啲大贪,一次过去咗大阪、京都、神户及和歌山,当然大阪就留得最多日,可是,已经喺十多年前嘅事。最近,就同朋友夹紧时间,打算明年再访。不过,香港既为美食天堂,想食大阪嘢当然无难度啦,近日就由食友推介,嚟到晌铜锣湾新开无耐主打「串カツ」(炸串)嘅「JunG39 Japan」。未走入餐厅,晌门口,已感受到丝丝日本居酒屋嘅气氛,皆因有个日本麒麟啤嘅小酒桶,又有啲日本资讯,以及介绍香港,但喺俾日本人睇嘅日文刊物。而踏进餐厅,一室木系装修,左边嘅吧枱位更可以睇住主厨做菜。初时嘅感觉未叫得好日本风,大抵因为唔喺有太多和式摆设,而坐耐咗,感觉又变得好唔同,店长,以及好多店员,甚至客人,好多都喺日本人,日文满场飞,蛮有气氛,唔讲都以为自己晌日本呀。不过,放心,当晚有一位识听广东话嘅日藉女侍应,更有一位识讲日文嘅香港女侍应,所以,唔怕沟通唔到。此外,留意多少少,就发觉晌一啲小摆设度就散发出和风气色。最深印象嘅,就喺啲筷子托,我𠮶只正正就喺带有祝福意思嘅日本纸鹤;友人𠮶只就喺牛牛。仲有好几款调味料,已放晌枱上,自由取用,不
仲有好几款调味料,已放晌枱上,自由取用,不过,小弟就成晚都无用过,因为部份菜式已伴有汁酱,就算无嘅,本身嘅调味已恰到好处,唔使再添加。
两大张点菜纸就喺餐牌喇,中英日文对照,又列晒编号,所以,就算无识广东话嘅侍应,点菜都唔成问题,好似我哋去日本,都唔识讲日文架啦。而点菜纸将菜式类别大致分为小食、沙律、扬物、食事和甜品等多种,太多嘢唔知拣咩好,就不如从见印有「名物」标志嘅菜式入手

而另一张就喺店家嘅主打「炸串」,足足有40多款,细分为肉类、野菜类、海鲜类、G39特别类、鱼蓉类及卷类,大部份都喺十零廿蚊,只有数款先喺三、四十。所有食物,都由日藉厨师主理,唔多唔少都增加多啲信心。
除此之外,咪错过餐厅后方一块大黑板,喺餐牌以外嘅特色菜或推介菜式。
既然走居酒屋路线,当然有很多酒类饮品供应啦,餐酒、清酒、烧酎、梅酒、水果味生啤、鸡尾酒……等等,特色酒品任你拣,酒迷真喺唔好错过。咁唔饮酒点算,无问题吖,有少量汽水、梳打供应。
热情果特饮 $45

呢个无晌餐牌内,喺侍应嘅推介,除热情果,仲有多款口味。入口冰凉酸爽,更有种清新味蕾嘅作用,配炸串夹到无朋友。
热情果特饮
乳酸梳打 $35

友人就稳阵啲,拣杯乳酸梳打,同样喺谂住清爽啲嚟配啲小食、炸串等等。
乳酸梳打
大陂传统料理土手煮 $38

睇中文唔知佢喺乜,睇英文你就知喺啲味噌牛筋,仲加埋少少魔芋。咦,正㖞,啲牛筋炆得好腍,却不失咬口,沾满特制嘅面豉酱汁,浓香好味,相信捞饭一流。
安纳芋蓉沙律 $45

虽然叫芋蓉,其实日本汉字嘅红芋,就即喺蕃薯,侍应话呢种「安纳芋」喺嚟自鹿儿岛,煮熟后嘅甜度比普通嘅日本番薯高几倍。果然劲清甜,极有蕃薯香味,质感又绵滑,最惊喜喺蕃薯蓉中混有烟肉及粟米粒,多添一份咬口感。
安纳芋蓉沙律
和牛卡尔帕乔 $118

「卡尔帕乔」喺乜?睇中文喺完全估佢唔到,但睇番英文就知喺意大利名菜「薄切生牛肉」(Carpaccio),不过,就用上鹿儿岛A4和牛刺身,立时「升呢」咗几级。睇见啲油花,就觉得喺好高质素,淋上油醋,配以紫洋葱丝及火箭菜,卷起一啖放入口,𠮶份油香、柔滑感,真喺无得顶,细致鲜嫩
。怕太油嘅朋友,就不妨唧少少柠汁中和一下。
大阪代表美食章鱼仙 $38

章鱼烧相信唔少人都食过,冠以「大阪代表」,晌当地确喺一种好平民、好大众化嘅美食。一客有6粒,抵㖞,而且 ,粒粒烧到金黄,并淋上沙律酱及日式烧汁,糁上大量木鱼碎,卖相好睇。咬落香软,食味不俗。底下仲垫有一大片虾饼,都几特色,不过被啲酱汁整腍咗,变得好韧身,搣起嚟有啲「论尽」啫。
炸串拼盘

上文都讲过,啲炸串都喺十零蚊串,唔觉唔觉就会点咗好多。一口气就嚟齐8款:特选牛($18)、五花肉($18)、鸡腿肉($18)、沙椎鱼($18)、子持昆布($48)、芦笋($12)、冬菇($12)及卡门贝尔芝士($20),并伴以新鲜嘅椰菜,而啲椰菜爽脆到不得了,更可以添食架。好在早前啱啱睇过周奕玮嘅「周游东京」,知道啲炸串食过就唔可以再直接沾酱汁,而喺用啲椰菜当匙羹滔啲汁上嚟。讲到啲炸串,层粉浆超薄,咬落酥脆不腻,完全唔觉会热气
,沾一沾自家制带微酸嘅酱汁,更有画龙点睛之效,而且,每样食材都高质,不愧 「串カツ専门店」。
烧牛肠 $55

喺呢期嘅推介特色菜,因为个「烧」字,初以为会喺较干身嘅料理,但原喺应该喺「炒」牛肠。唔好理佢烧定炒,总之好食,牛肠味道香浓,口感柔韧,最紧要喺完全无肠脏种臊味,喺佐酒良朋。
烧牛肠
烧牛肠
铜锣湾一向喺饮食潮流集中地,竞争几大,可谓寸土必争。既然喺由日藉师傅开嘅店,自然增加咗多啲信心,餐厅嘅一切营运、管理都喺日式水平,故此,招呼一环做到熨贴称心,侍应态度亲切有礼,再者,啲菜式确喺几有特色,坊间少见
。温馨提示,餐厅由旁晚先开始营业,直到深夜,晚上11点后更提供深夜限定特色菜,甚有深宵食堂嘅影子,记得唔好晏昼摸上嚟呀!
热情果特饮
安纳芋蓉沙律