2023-11-16 23 浏览
今日又要推介一間居酒屋小店,位置唔係算熱鬧但絕對方便,而且門面細細,真係好易走漏眼。一入到店內,令人感覺溫馨舒適,偶爾會聽到店主同客人打成一片的交談,今次坐左係對牆既單邊枱,同朋友自成一角,飲啖梅酒輕輕詳談。印象最深刻係五花腩set:醬燒年糕豬腩肉-年糕係超軟綿煙靭,俾燒到香口既豬腩肉包住,口感特別。燒野菜豬腩卷-包住包心菜燒,有fresh既菜香。燒蘋果肉桂豬腩卷-玉桂香,配埋蘋果爽脆,第一次嚐試🤩大愛燒煙肉蕃茄卷-蕃茄比起平時食到既勁juicy,大大粒,又係外層香脆內裡多汁。再黎有免治雞肉棒set:有醬燒、芝士、明太子、檸檬鹽燒,雞肉口感,係比較腍,四款口味各有特色,醬燒甜甜地,明太子香,檸檬鹽燒較重味,芝士則濃郁。燒鱈魚條香脆好佐酒,而燒味淋魚干比較有口感,少少甜,食唔停。燒雞皮串,唔會燒到乾淨淨,有少少油脂但又香脆。炸雞軟骨餃子有咬口又唔油膩,香口好食。燒雞翼燒都啱啱好。炸雞軟骨,粒粒圓轆轆,外層香脆內裡有口,但真心熱氣。燒茄子串,配左木魚絲,增加香味。燒蕃薯仔,甘甜,一口一粒。招牌烏龍麵,份量都好大碗,烏龍麵彈牙,偏清啖。最後當然唔可以少左一杯酒,梅酒啱好甜酒的我,只有一款,入

印象最深刻係五花腩set:
燒野菜豬腩卷-包住包心菜燒,有fresh既菜香。
燒蘋果肉桂豬腩卷-玉桂香,配埋蘋果爽脆,第一次嚐試🤩大愛
五花腩set

再黎有免治雞肉棒set:

燒茄子串,配左木魚絲,增加香味。燒蕃薯仔,甘甜,一口一粒。

招牌烏龍麵,份量都好大碗,烏龍麵彈牙,偏清啖。

最後當然唔可以少左一杯酒,梅酒啱好甜酒的我,只有一款,入口清甜。

五花腩set