2020-06-03
大埔近太和火車站一帶可以話係大埔夜生活嘅聚腳點之一,唔少附近食肆都集中於此,亦因為咁周邊即使入夜仍然相當熱鬧,火鍋、燒肉、雞煲、德意日多國菜嘅餐廳小店琳琅滿目,當中仲有唔少酒吧仔,啱晒飯後chill下飲返杯。今日同朋友大埔一日遊,回程前就嚟到其中一間close area嘅餐廳,見佢主打saka同日式串燒,未到10點就人頭踴踴!餐廳名好打耳,叫串燒酒場,有種日本大浴場嘅豪邁感。食品方面好豐富,令有選擇困難症嘅我遲遲不能決定點菜lol食物方面:🐷 健力士黑啤豬肉腸:入口黑啤味一如預期唔自好濃好𥤮出,但豬肉有粒粒咬口好juicy,豬肉味亦相當香,fit晒用嚟當小食佐酒!💧 香蒜蔥花廣島蠔同豬肉腸一樣入口juciy多汁,但當然就多返份海鮮嘅天然咸香味,配上香蒜同蔥花辟腥,個人認為相當有鮮味。🐂 鹽燒牛舌心肉質比較乾身, 但仍然彈牙有咬口,厚薄適中而牛味濃,令人忍唔住想再encore。🐂 碳燒牛扒燒得恰到好處,中間仲有少少粉紅夠juicy而肉質軟腍!🐟 鹽燒鯖魚算係水準之作!魚皮燒得有啲脆身而魚肉又唔會燒得鬆散或太乾實,加返少許檸檬汁點綴提鮮,perfect 池!🐟 蒲燒鰻魚Stardard貨色
食物方面:
🐷 健力士黑啤豬肉腸:
💧 香蒜蔥花廣島蠔
🐂 鹽燒牛舌心
🐂 碳燒牛扒
燒得恰到好處,中間仲有少少粉紅夠juicy而肉質軟腍!
🐟 鹽燒鯖魚
🐟 蒲燒鰻魚
Stardard貨色,蒲燒汁相當然挺香,鰻魚肉口感亦好standard滑口,燒得香軟,但唔算話好有驚喜。
🥬 汁燒京蔥串
只點了這款蔬菜(因為肉類都較吸引lol),京蔥好厚實,入口亦唔會起渣。
<3 燒紫菜年糕串
全晚最大驚喜位就係呢個年糕串,甜而不膩加上日式燒汁,qq口感好治癒!