2022-09-23
見媽媽最近煮餸都煮到悶悶地,一於就帶爸爸媽媽外出食飯啦,今次揀咗佢哋最鍾意嘅酒樓,款式多又一定啱食😋呢度環境都唔錯,水晶吊燈,樓底夠高,枱與枱之間距離足夠👍🏻空間感十足!今次原本想食呢度出名嘅白胡椒蟹,同埋燉湯,可惜兩樣都冇貨,店員就推介我哋廚師精選~冰鎮鮑魚近期天氣又熱又乾,以凍冰冰嘅涼菜做前菜,就最啱胃口,鮑魚入口有嚼勁,非常爽滑,無雪味,食落有少少陳皮香,高質❤️而且上枱已經切好晒,好細心!蘇格蘭蟶子王蒜蓉同粉絲係天作之合,即叫即整,大約15分鐘就有得食,蟶子王新鮮又爽彈,粉絲吸收晒鮮味和蒜蓉嘅香氣,真係啖啖鮮味!深海•大龍躉二味翡翠炒躉球+古法蒸頭腩前者龍躉球啖啖肉,唔會好油膩,後者魚骨腩好嫩滑,汁料入口帶有咸鮮,撈飯一流。漁村海鮮籠仔飯店家嘅特色菜,底係蛋炒飯,唔會太油,米飯粒粒分明,帶有荷葉香。海鮮極豐富,有銀魚仔、鹹魚粒、帶子、海蝦、珊瑚蚌、魷魚等,每一啖都充滿鮮味,爸媽讚不絕口👍🏻
深海•大龍躉二味
翡翠炒躉球+古法蒸頭腩