饗量 (雲咸街) (中環)📇地址:中環雲咸街31號地舖🕐營業時間:星期一至五11:30-19:15(星期六、日休息)💸人均消費:~$110/人👏🏻抵讚位:可以㩒機自己落單,唔想講英文嘅朋友可以免卻左同外藉店員用英文落單嘅麻煩。自助點餐機仲有寫埋每份野食嘅kcal,on diet嘅朋友唔想食過多卡路里就可以睇住黎叫🙌🏻🍴Food QC:「beef thrust + 烤魚柳 $~100」實際價錢唔記得,但beef thrust $70,我同朋友貪心加多左個魚柳同隻溫泉蛋,結果成份bowl勁大兜😂 拎上手,手感有大約800g😂 講番正題先,魚柳超大塊,唔腥滑溜。牛肉漢堡雖然望落細塊啲,但好厚身,食落好重牛味。個bowl本身已經好豐富,有糙米、烤南瓜、椰菜花、西蘭花、醃洋蔥喺底,同埋佢個sauce似係啲蛋黃醬,用黎撈飯食超正。「build-your-own $~120」呢個我地揀左自己配搭肉+配菜。肉方面我地揀左雞髀定唔記得左係雞扒,配菜我地又係好貪心咁揀左好多野。拎上手大約有600g😂 本身個底已經又係有蕃茄仔、醃洋蔥絲、烤南瓜,我地另外再加左醃紅蘿蔔絲,沙葛絲、南瓜籽。呢個bowl個醬我地
饗量 (雲咸街) (中環)
📇地址:中環雲咸街31號地舖
💸人均消費:~$110/人

👏🏻抵讚位:

🍴Food QC:
「beef thrust + 烤魚柳 $~100」

「build-your-own $~120」
呢個我地揀左自己配搭肉+配菜。肉方面我地揀左雞髀定唔記得左係雞扒,配菜我地又係好貪心咁揀左好多野。拎上手大約有600g😂 本身個底已經又係有蕃茄仔、醃洋蔥絲、烤南瓜,我地另外再加左醃紅蘿蔔絲,沙葛絲、南瓜籽。呢個bowl個醬我地揀左隻唔知咩醬😂 出黎係酸酸地嘅,朋友話呢個醬撈飯仲好食過beef thrust,但我自己就相反😂

「鷹嘴豆湯 $20」
加多左個湯飲,超多料,個底全部都係渣,份同似羅宋湯啲friend

😯有待改善位:因為我地叫左兩大兜share,想拎隻碗/碟黎分一分啲野食,但結果餐廳無提供到,我地要食得比較小心先唔會食到周圍都係🤣 建議可以提供番啲紙兜紙碟俾啲客人for share食物😉

😼私心回應區:
本身餐廳提供嘅bowl係好健康同埋夠哂一人份量,但我同朋友呢兩個貪心嘅人,眼闊又肚窄,想食好多野,因見佢樣樣野都好吸引,結果個bowl俾我地叫到勁大兜🤣平時食呢啲bowl嘅話,多數全部都係凍野仲要一兜接近$100。呢間嘅bowl價錢上比較accpetable,同埋有熱嘅野食,唔使全部都食凍野,算係比較貼心嘅位。