中環SOHO區扶手電梯附近的全新高級峇里島風格西餐廳,距離中環地鐵站8分鐘步程,座落繁華鬧市中心地帶。度假風的異國風情及裝修別具一格,雲石餐桌及滕繩製造出木椅與燈罩更顯環境格調,配合獨立卡位與包房設計,無論室內朋友聚會或戶外舉辦活動,每一個位置更以植物裝飾及燈光氛圍都非常適合打卡舒適。食物餐點主要以新派東南亞fusion菜式與餐廳主題情調互相輝映,平日的中午人流不多,午市餐牌一份沙律配合一入主菜與飲品只需一百多,價錢相當實惠,這次同朋友一齊食飯傾計,前菜我地單點咗一份香脆薯條配黑松露蛋黃醬、檸檬蜜糖烤雞肉串燒同一配冬蔭公脆米湯,而兩份午市套餐點咗兩份泰式軟殼蟹沙律,加錢點咗一份海鮮扁意粉及一份紅蝦意粉配龍蝦辣汁,飲品我哋分別叫咗一杯咖啡同加錢叫咗一杯特飲,呢杯特飲係店舖必點之選,海藍的顏色配合花裝飾,承載喺一個圓圓嘅波入邊,外面灑上一些白粉點綴,非常漂亮!⭐️泰式軟殼蟹沙律泰式沙律🥗面層鋪了一隻一分為二中等大細嘅軟殼蟹,方便客人享用,軟殼蟹有預先油炸過,而口感較為軟熟,沙律略嫌有點帶苦澀味,不過上面鋪滿咗蕃茄仔同埋食用花,都算幾開胃。⭐️香脆薯條配黑松露蛋黃醬薯條即叫即炸,應該係只油炸過一

⭐️泰式軟殼蟹沙律

⭐️香脆薯條配黑松露蛋黃醬
薯條即叫即炸,應該係只油炸過一次,細細條香脆軟口配埋黑松露蛋黃醬食,因為有啲餓食到停唔到口🤭

⭐️檸檬蜜糖烤雞肉串燒
一串有三件雞肉,每一件都幾大件,醬汁都幾香濃惹味,食到少少香茅嘅味道,啖啖烤過的微微焦香及雞肉香滑。

⭐️冬蔭公脆米湯
店員會即場將湯底倒出,熱辣辣遞出嚟聞到香濃嘅椰子香,冬陰功湯微辣重有青口、牛奶蜆等海鮮香菇夾雜着,每一啖總會有一啲脆米伴隨口感,呢個非常開胃滋味!

⭐️海鮮扁意粉(海膽)
意粉份量都幾多,表面鋪咗一啲海膽增加海鮮香味,除咗表面嘅海膽意粉內似乎沒有其他的海鮮,醬汁剛剛好不多也不少,而每一條意粉都有海鮮醬汁嘅味道。

⭐️紅蝦意粉配龍蝦辣汁
口感有點像豉油炒麵的紅蝦意粉,上面有兩隻海蝦及食用花裝飾,辣辣地唔會太辣口,意粉煮得,剛剛好不會太軟咬落爽口。
2023-06-01