2021-02-09 250 浏览
中環舊差館,大館,一向都給人一個感覺,就是中環綠洲。在繁忙的都市裏,找個比較開陽輕鬆的地方吃午飯,大館絕對是一個理想的選擇。第二次再選擇Pazta, 因為兩個星期前在這裡用餐的經驗10分良好! 今次前菜:1、Liver Pâté toast:surprisingly taste so good. 唔過咸!份量亦surprisingly 多!2、地中海沙律:依家是穩陣之選,蔬菜索索聲很新鮮,所有芝士亦很新鮮好味。沙律一定要新鮮,才好味!3、黑松露omelette:本來對這個前菜充滿期望,因為上次點的黑松露闊條麵, 十分出色,因此對這個黑松露煎蛋,亦好有期望。可能意式奄列是比較煎得熟透,不像我們港人喜歡的奄列口味是以香滑濕潤為基礎。而且松露味都略遜預期。與自己期望稍有落差。主菜1、上次試過黑松露闊麵條好好味,今次我們有兩位都再encore!美味依然~yummy! 非常值得推介,這道主菜要加$10 ,都抵!松露份量夠,聞落、食落都很香,而且好味道。麵條質地煮得ok,但感覺應該不是新鮮麵團而製的麵條。2、上次試過番茄闊筒通粉,覺得硬咗少少,但今次都係再試!闊筒通粉質地有改善,味道不複雜,是想吃

今次前菜:

主菜
2、上次試過番茄闊筒通粉,覺得硬咗少少,但今次都係再試!闊筒通粉質地有改善,味道不複雜,是想吃清一點的選擇。
結果~冇試新嘢~要下次又再來一次!哈哈!

平均$146/位,可於大館午餐,有兩道菜及咖啡,算係咁啦,在疫情長跑中,在此嘆個午飯,夫復何求已~

黑松露奄列
Liver  pâté  toast