今日放工同埋同事去附近睇下有咩食啦,见到一间平时午市好多人食既汉堡店🍔,今日竟然唔驶等,咁就当然去试试啦,呢间汉堡包店个装修格局都好美式。入到去个侍应即时安排位置同介绍餐牌既食物,服务几好。见到佢地既汉堡口味都好多元化,侍应话最多人食既系经典汉堡,但见其他款式都好吸引啰...有双层芝士🧀、鸡肉🐔、猪肉🐖、有spicy既🌶,真系搞到我有选择困难...但见到原来呢度连食素既顾客都照顾到,佢有个叫做清新素汉堡,都算几窝心♥️。点知侍应话呢期仲有个新口味推出,就系软壳蟹🦀汉堡。哗~~ 我同事最爱食热气野,所以谂都唔谂就点呢个...最后我就要个经典汉堡🍔。佢个软壳蟹汉堡原来仲有个幼薯条跟餐送,而我呢因为无,所以侍应都即时介绍左呢度好出名既薯条🍟,系用鸭油炸既薯角,好多人都必点,咁去得呢到当然唔放过啦,另外我地就点多一款火热鸡槌(大)🍗,加多两罐汽水,两个人食应该好够啦...系等紧既途中听住音乐倾下计真系无得顶,不过俾我留意到原本呢度系间米芝莲推介既餐厅😲😲,唔怪之得成个环境都好舒服啦~ 等左一阵间就已经有香喷喷既美食送到啦,汉堡包再配埋薯条呢一个组合,呢基本上已经无得顶,加上佢用木盘衬底,有的vi

等左一阵间就已经有香喷喷既美食送到啦,汉堡包再配埋薯条呢一个组合,呢基本上已经无得顶,加上佢用木盘衬底,有的vintage既感觉,未食已经口水流啦
。不过当然要相机食先啦~ 转个头黎埋个鸡槌,我地就开餐啦~ 🍴

新加坡香辣软壳蟹堡

男同事个款软壳蟹汉堡都好大份,仲好有新加坡特色,入面有的椒丝🌶卖相都好靓,另外配埋个特制既辣蟹酱,睇见又惹味又开胃。我都切左少少食... 个软壳蟹系即叫即炸,真正做到外脆内软,加埋个酱食口感好丰富。另外旁边既幼薯条都唔算幼,而且食落仲有好香既薯味,入口热辣辣真系好正。

经典汉堡

而我自己呢个经典既汉堡都唔简单,入面既配料都好多,有牛肉之余,有块番茄、烟肉块、生菜、芝士,净系个卖相份量都已经好巨型啦。食个时真系一口都咬唔晒,佢份牛肉好厚好有肉汁,加埋的配菜食真系唔会太过济。不过佢另一个主角就系旁边既用鸭油炸既薯角啦,薯角炸得金黄色,而且佢既香味真系浓过普通薯条好多,当然又系即叫即炸,食落劲脆口同埋真系有个种甘香既味道,好好食。

火热鸡锤

最后到个份鸡槌啦,因为我地叫左个大份量既,所以都系要靠个同事食多的。个鸡槌个皮好脆
,的肉都有好多肉汁,唔会炸到干晒,另外配埋佢呢个蓝芝士酱食,食落就唔会咁热气,佢整体既味道都好平均,真系好好食啊。

其后同个侍应倾多两句,原来佢话个汉堡都可以自选配料,如果想丰富的都可以按照佢餐牌个的配料咁加,真系要几大有几大...。

食完埋单呢餐每人$200,我就觉得好抵啦,环境加上味道,整件事都好配合,系中环呢到旺中带静既地方,呢间餐厅下次要再帮衬啊。同埋几个朋友一齐倾下偈饮下酒,呢间米芝莲绝对系一个好选择。
2018-10-25
新加坡香辣软壳蟹堡