2023-05-02
經第三次去我最愛嘅上環-稍息🩵係一間日式咖啡店☕️同時亦有多種日式料理、定食、和風小食、甜品等🤩全店以日式昭和復古風做主題🎌店內設有榻榻米座位同多個打卡位置📸環境舒服,食物整得好靚又好味😚絕對係稍稍休息一下嘅好地方🥰🤎秘製蒲燒鰻魚全日定食之一嘅秘製蒲燒鰻魚🐟鰻魚肉質肥美,啖啖肉😛蒲燒過加上鰻魚汁,上面仲有木魚絲,非常惹味😙加$40仲可升級原條鰻魚添😍定食會有茶碗蒸、漬物、湯物、日本米,茶碗蒸裡面有冬菇同蟹柳絲,而且仲可免費添飯🤩夠晒豐盛😝🧡溫泉蛋三色冷烏冬賣相好靚嘅冷烏冬😍入面有蟹肉、蟹棒、三文魚籽🦀相當足料,每一口都係蟹肉,味道鮮甜😚配埋日式胡麻醬,再加埋流心溫泉蛋🥚夠晒開胃😛天氣熱嘅時候食就啱晒🥳🤍鰹魚花冷豆腐豆腐滑嘟嘟🤍食落爽滑細膩😚加上鰹魚花同醬油,令豆腐相當入味😚凍凍地夠晒開胃清新🥳🩶雙重伯爵茶巴斯克軟心芝士蛋糕雙重伯爵茶每一口都係濃郁伯爵茶味🫖伯爵茶口味用上錫蘭伯爵茶同英國藍花伯爵茶,佛手柑同矢車菊雙重花香感受😚面頭焦香,內層絲滑🥰仲有流心軟心芝士🧀幸福滿滿😛🖤稍息雪禚杯配自家濃縮咖啡雲呢拿雪糕再配上house blend espresso☕️淋上espresso後會變成焦糖味
🤎秘製蒲燒鰻魚
🧡溫泉蛋三色冷烏冬
🤍鰹魚花冷豆腐
🩶雙重伯爵茶巴斯克軟心芝士蛋糕
🖤稍息雪禚杯配自家濃縮咖啡
雲呢拿雪糕再配上house blend espresso☕️淋上espresso後會變成焦糖味雪糕🍦再散發陣陣咖啡味☕️可以品嚐到冰火交融、苦甜平衡嘅味道☺️
飲品方面我哋叫咗Dirty同Cappuccino☕️咖啡濃濃香味撲鼻, Cappuccino有靚靚拉花😍 Dirty第一啖係強烈咖啡風味,再飲落去就會嚐到更多嘅奶香同甘甜🥰