2024-01-03 228 浏览
踩入Goldfinch, 雖然唔係小店但隱匿喺中環嘅街角,感覺好似發現咗一件寶物!🎉首先,三文魚他他kuih pie tee一上桌,視覺同味覺即刻被挑逗到!加入了微辣嗆鼻嘅wasabi啫喱,令人一試難忘。提子帶嚟嘅稍微酸甜,夾雜住海鮮嘅鮮味,仲有生吞拿魚滑過喉嚨嘅細膩,食落真係一流🍣。至於Red Prawn紅蝦湯,真係「正」!🍲 火槍炙烤嘅蝦香四溢,撈埋火辣辣嘅印度香料,每一啖都充滿驚喜。咖啡湯底嘅深邃香氣確實引人入勝,完美結合甜美嘅魚子,層次分明!嚟到主角Zhàngjiāng Chicken Ballottine,忍唔住要讚一句,「嘩,多汁!」🐔 湛江雞肉煎到外脆內軟,紅棗汁既甜又香,雞脾肉細嫩得嚟又帶點韌性,伴隨着伊朗風味嘅米糕,味道配搭得簡直絕了!提到beef short ribs,同樣驚為天人。牛肉慢煮到鬆化得剛剛好,外表煎得係咁滴油光,每一啖都足夠令人回味再三。🥩 而且酸菜同蕎麥麵嘅搭配,真係型爆啦!試過咗之後,仲有創意爆燈嘅Strawberry Tart,加咗花椒後,味道立即活躍起嚟。至於Chrysanthemum Pu'er,唔多見嘅菊花茶雪糕配普洱芝士蛋糕,滑順得來又帶

試過咗之後,仲有創意爆燈嘅Strawberry Tart,加咗花椒後,味道立即活躍起嚟。至於Chrysanthemum Pu'er,唔多見嘅菊花茶雪糕配普洱芝士蛋糕,滑順得來又帶點茶香,真係收尾得咁完美!整體嚟講,Goldfinch嘅每一道菜都教人驚喜連連,分分鐘心思思想要再訪!👍