2022-05-12 22 浏览
平時就食開肉食多,今次見中環餐廳推出左素食半自助餐,當然就約埋朋友去食下素食,嘗試不一樣嘅味道Green Common Nexxus週末半自助早午餐 $238,前菜係無限任食,主菜1款,甜品2款,包飲品1杯,另加$78就可以無限暢飲純素氣泡酒/無酒精飲品 ,非常抵飲抵食前菜:是日沙律是日素湯牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律韓式椰菜花脆球沙嗲雞肉串燒印度蟹肉脆球餐湯係南瓜湯,南瓜味道香濃幼滑,是日沙律係無花果柚子沙律,味道清甜爽口,椰菜花脆球就比較特別,食落唔會感覺油膩,椰菜花多汁清脆主菜:煙燻威靈頓用純素酥皮包住,以蘑菇蓉及黑松露醬融合嘅新餐肉代替肉餡,再用煙燻烤焗至金黃色,色澤亮麗,食落口仲好酥脆,而且層次感豐富,賣相更加吸引糖醋新魚柳(配越光米)魚柳食落口感結實,有些似麥樂雞,加上醬汁味道酸酸甜甜,配上粒粒分明嘅日本越光米,令人胃口大增甜品:Daiya芝士蛋糕純素鮮果撻純素雪麥糍鮮果杯雪麥糍食落綿糯香甜,鮮果撻水果新鮮,配上素忌廉果撻,口感軟滑香脆Sparkling Sweet Moscato “So Easy”帶有白花香和熱帶水果有機氣泡酒,味道容易入口,口感香甜順滑而且唔會感覺太甜膩S

前菜:
沙嗲雞肉串燒
印度蟹肉脆球

主菜:
煙燻威靈頓

糖醋新魚柳(配越光米)

甜品
Daiya芝士蛋糕
純素鮮果撻
純素雪麥糍
鮮果杯

Salted Raspberry&Chamomile
依款係冇酒精飲品,味道比較清新,帶點酸甜,飲落爽口