2020-05-29 66 浏览
餐廳裝修好有日本feel,見到啲酒樽好特別,有上善如水嘅字,又見到拉面師傅煮嘢食嘅環境,好整潔,蒸氣騰騰,未食已經令人垂涎三尺。西班牙檸檬啤酒,啤酒嘅味道清甜,帶淡淡的檸檬香味,而且一啲都唔苦澀,非常易入口。雞軟骨($18)同埋冬菇($15)。兩種串燒都非常之惹味,好有炭火嘅味道,特別係個雞軟骨,有少少雞油嘅餘香,送酒真係一流,突然感覺自己身處喺日本嘅居酒屋。終於輪到主菜拉麵,我哋分別嗌咗兩款拉麵,一個就係人氣No1嘅史上極濃雞白湯拉麵($138),另一個就係黑蒜醬油拉麵($98)。雞白湯拉麵,一放上枱佢個視覺效果已經非常震撼,有一大堆嘅炸牛蒡浮喺呢個拉麵碗上邊。另外仲有大大塊叉燒同埋雞胸肉,就咁睇材料已經非常豐富。奶白色嘅湯,非常濃郁香滑,好似老火雞湯一樣,拉麵爽口彈牙。糖心蛋啱啱熟,蛋黃非常香濃。叉燒同雞胸肉嘅肉味亦都非常突出,呢種冇經過太重調味嘅肉味,同成碗拉麵嘅感覺都非常配合,牛蒡非常香脆,浸落碗湯度仍然非常有咬口。至於黑蒜醬油拉麵,本身個醬油湯底由鰹魚熬成,已經係係好有鮮味,再配合返呢間舖頭黑蒜油獨有嘅甘香,同即食麵個黑蒜油係唔同層次。抹茶軟凍($33)表面就佈滿抹茶粉,但係

抹茶軟凍($33)表面就佈滿抹茶粉,但係食落一啲都唔苦,咬落反而仲有啲甜甜地嘅味道,作為抹茶控嘅大家一定要食。