2025-08-05
中環最近開咗間新式嘅茶餐廳叫做銀芽,聽個名覺得好搞笑🤣所以嗰日收工就去咗試佢哋嘅晚餐$108 可以叫到一個6品家常料理,包咗前菜、紫菜拌飯、主菜、燉湯同埋養生茶🍵 食完成個套餐唔使擔心唔夠飽😂前菜沖繩醬油牛筋煮牛筋煮到好軟身,醬油係有少少鹹鹹甜甜韓式醬煮蓮藕片蓮藕片係冷前菜,甜甜地幾開胃主菜飛魚子賽螃蟹配生雞蛋翻炒過嘅蛋白蓬鬆嫩滑,有埋生雞蛋嘅加持,蛋白即刻變到超級金黃色,撈飯一流芥末安格斯牛柳粒估唔到喺茶餐廳都可以食到咁有鑊氣嘅小菜,牛柳粒咬落去唔會柴,重點係佢哋嘅薯仔粒係油炸過👍🏻茶碗蒸篜蛋係非常滑捋捋,裏面仲有肉冬菇同埋竹崙,又係超級足料養生燉湯沙參玉竹雪梨燉排骨真係女士嘅最愛,超級養生,湯水係超級清甜,喺平時閒閒哋買一個湯包都要$50,呢個餐百零蚊就已經包埋燉湯,真係性價比高養生茶陳皮山楂玫瑰花茶唔係嗰啲普通茶包,望到菜內面擺咗陳皮同埋山楂落去🍵 就咁睇108蚊覺得性價比唔高,但係食完感覺成個套餐對得住佢嘅價錢。中環收工嘅朋友真係好推介大家去食,間餐廳環境坐得幾舒服,又可以飲碗靚湯😆
前菜
沖繩醬油牛筋煮
牛筋煮到好軟身,醬油係有少少鹹鹹甜甜
韓式醬煮蓮藕片
蓮藕片係冷前菜,甜甜地幾開胃
主菜
飛魚子賽螃蟹配生雞蛋
芥末安格斯牛柳粒
茶碗蒸
篜蛋係非常滑捋捋,裏面仲有肉冬菇同埋竹崙,又係超級足料
養生燉湯
養生茶