日式料理對我嚟講,一直唔只係「食得飽」咁簡單,而係一場「敬食材、重節奏、講美感」嘅體驗。要食得開心,質素、細節、心意,缺一不可。今次想分享一間我近期非常滿意嘅新發現——Mikoto Donburi,地點雖然低調隱密,藏身中環鬧市地庫,但一入去,嗰份靜謐感已經令人心頭一靜,好似瞬間轉去咗日本鄉町嘅料理亭。🍣 廚師發辦刺身丼(特上)|$430當日我揀咗餐廳主打嘅廚師發辦魚生飯,賣相已經非常討喜,每樣食材都擺得精緻唔迫人,彷彿一碗盛著海洋色彩嘅藝術品。魚生種類十分豐富,唔係一般見慣見熟嘅三文魚、吞拿魚咁簡單,而係包括咗中腹、炙燒鰹魚、帆立貝、花枝、甘甜蟹肉、粒粒分明嘅三文魚籽、鮮甜海膽等等。每款魚生都切得恰到好處,完全冇雪味,口感由滑、爽、嫩到香脆都有齊,層次感非常豐富。值得一提係,唔同刺身有經過唔同處理,例如炙燒邊位帶點焦香、帶汁醃過嘅魚身略帶鹹香,令我食嘅時候完全唔會膩或者味道重複。底層白飯軟硬適中,混合咗紫蘇葉同壽司醋,單食都覺得好食,真係一啖接一啖,忍唔住慢慢品味。整體感覺唔係「豪」咁簡單,而係有節奏、有呼吸嘅精緻感。🍱 江戶前散壽司(特上)|$370朋友叫嘅係江戶前散壽司,特色係用

🍣 廚師發辦刺身丼(特上)|$430

🍱 江戶前散壽司(特上)|$370
朋友叫嘅係江戶前散壽司,特色係用上經過處理或熟成嘅魚類,偏向炙燒風格。碗內仲有炸豆皮、玉子燒、青瓜、醃薑、昆布等配菜,口味上比我嗰碗再鹹香一點,但食落一樣輕盈無負擔。特別欣賞佢哋對食材火喉掌握極準確,每一款都熟得啱啱好,無一件係過火或偏腥,係職人手藝嚴謹嘅表現。

🥗 配菜|沙律・茶碗蒸・吸物
除主菜外,套餐附送嘅沙律都做得唔馬虎。生菜新鮮脆口、粟米清甜、連小蕃茄都用心挑過,淋上清爽和風醬汁,一啖即醒胃。茶碗蒸夠滑,蛋香自然,唔會出水或過老,口感細膩;而吸物更係一大驚喜——用上櫻花蝦、豆皮同蔥花煮成,湯底鮮香清澈,飲落鹹香中帶微甜,唔油膩,反而好暖心。櫻花蝦鮮味突出,令整碗湯更加鮮明有記憶點,係成餐飯嘅隱藏亮點之一。

🏮 環境與氛圍
店內裝潢走簡約日系木調風,櫃枱擺放整齊,開放式廚房令人感受到廚師嘅專注與整潔。雖然位於地庫,但燈光柔和、環境寧靜,空氣流通唔焗促,坐低後自自然然放慢咗語速,連食飯節奏都柔和起來。呢度真係非常適合兩個人靜靜食飯,或者自己一個放空治癒一下。

🍵 服務態度|溫柔有禮,零壓力
店員非常有禮貌,落單時會耐心介紹差異、上菜節奏亦唔急趕,令人好安心慢慢食。加水、收碟都好有眼力,唔打擾之餘又不失照顧,係一種被善待但唔打擾嘅舒適感。

---

✨ 總結一句:識食的人,值得俾自己一次Mikoto。
唔係最平,但物有所值;唔係最誇張,但真材實料。係一間講究味道之餘,亦尊重食物節奏與空間嘅好店。下次你想獎勵自己,又唔想去得太浮誇,試吓來呢度慢慢食,一口一世界。🌸