2020-06-06 580 浏览
來北角探朋友,吃完午飯,去蜆殼街餅店買蛋撻。望到街尾有間新開甜品店,走近一看,原來店舖主打養生糊,另外亦有不少中式糖水供應,見價錢都幾經濟,而且仲可以另加配料,每款都只係 $4,好抵食,一於外賣幾碗回家慢慢品嚐。揀咗蛋白杏仁露、芝麻湯圓同合桃腰果糊。蛋白杏仁露+雞蛋 ($27):打開蓋已經聞到好濃郁的杏仁香味。呷吃一口,味道果然唔錯,杏香中略帶甘,而且還帶有一陣淡然隱約、不屬於糖的天然甜味,加上蛋白增添咗杏仁露的滑度,配埋大大隻雞蛋吃,健康又滋潤。據說這款甜品可潤肺健脾、養心安神。另外呢碗薑汁芝麻湯圓 ($28)  都好有水準,因為加多咗兩粒湯圓,所以望落去非常大碗,幾乎滿瀉。湯圓好大粒、外皮唔算好薄,但就夠曬煙韌,而且最重要就是內餡夠豐富,芝麻餡有流心效果,咬下去時非常澎湃!薑湯亦值得一讚,薑味夠辣、夠香濃。至於呢碗合桃腰果糊 ($23)  就係店員推介的,一次過可以嚐到兩種唔同的味道。店員話佢哋嘅養生糊全部都是經人手炒香,放入石磨中細磨再經慢煮而成,唔怪得之食落咁滑溜,絕對係真材實料!講真,腰果糊唔係度度都有得食,個人覺得比花生糊更香更好味,即使同合桃糊混埋一齊,依然分辨得出,兩種
揀咗蛋白杏仁露、芝麻湯圓同合桃腰果糊。

講真,腰果糊唔係度度都有得食,個人覺得比花生糊更香更好味,即使同合桃糊混埋一齊,依然分辨得出,兩種味道同一時間出現,過癮到極,仲好滋潤添!
外卖自取