2021-10-17
提起科學園,相信同大部份人一樣除了club one,基本上對這地方沒太多認知。這晚經朋友介紹下特地開車前來,餐廳設有露天座位,望着大型水池。如果中午來訪,想必別有一番悠閒氣氛。至於店內裝潢,已強烈色彩配襯香檳金色復古吊燈。風格年輕而有個性!菜單亦貫徹年輕風格,走創意派路線!基本上大部份都屬於特色菜式!在外面未吃過!開張期間有優惠,二人同行便送乳鴿一碟!這段時間到訪實在走運!▪️茘之趣脆外表是一棵荔枝,起初以為是甜品!是以薄荷葉加脆粒包覆出內層黑松露蝦膠,矜貴而有新意的配搭!松露幾香,蝦膠易彈牙▪️花雕醉蝦肉用大頭蝦整醉蝦都係第一次! 成隻手咁大隻,一上菜已經散發濃濃花雕香味!剝開個頭,蛋黃醬似的蝦膏亦滲有洒香。▪️爆汁乳鴿(贈送)原來乳鴿來自他們的自設農場,皮脆肉嫩!仲好有肉汁!▪️山寨叉燒原來是以蜜糖叉燒醬燒製的厚切牛肉!是冒充豬肉的A貨,味道卻比正版更勝一籌!牛扒脂肪比例均勻,咬落肉質鮮嫩軟熟。我給挺高分的!▪️天作之盒手工誠意之作!掏空小南瓜以其南瓜蓉製作蒸蛋,再用小南瓜作盛器。完美的鹹甜比例突顯食材原味。▪️蜑家水果粟以避風塘風味的爆炒日本白粟米🌽蒜頭和洋蔥,又係一個創新食法!辣得來唔會搶
▪️茘之趣脆
▪️花雕醉蝦肉
▪️爆汁乳鴿(贈送)
原來乳鴿來自他們的自設農場,皮脆肉嫩!仲好有肉汁!
▪️山寨叉燒
▪️天作之盒
▪️蜑家水果粟
以避風塘風味的爆炒日本白粟米🌽蒜頭和洋蔥,又係一個創新食法!辣得來唔會搶個粟米的甘甜。食到這裏忍不住點了一碗白飯,不能浪費如此惹味的辣椒乾!
▪️農莊包點
可愛的牛仔雞仔造型!雞仔造型的叉燒包!比較有驚喜的是牛仔朱古力奶皇包,一搣開熱辣辣朱古力醬湧出嚟[笑哭]差啲辣親!又熱又香濃真係好食!
▪️熊仔芝士餅
熊仔造型的椰汁糕搶晒風頭!太可愛了吧!質地很軟Q,輕輕移動碟子,小熊會隨着晃動!絕對IG-able