2016-05-17 187 浏览
今晚約左屋企人食飯,大家都想食d辣野開下胃,於是係openrice搜尋左一輪。見到呢間巴蜀菜個名咁得意"十二味江湖菜", 哈哈,而且好就腳,就試下你!餐廳位置開揚,山林道附近,係正麥當奴格離既地鋪。無論佐敦定尖沙咀去,行路定搭車都相當方便,唔洗搵都見到!店內環境好有中國色彩。全場以中國國寶熊貓為主題(哈哈哈 超可愛既熊貓碗呀 有唔同表情架) ,以深棕色做主調,感覺同食物風味好接近。餐牌上有呢個"無敵好吃系列", 我就梗係要試下佢既水煮鴨嘴鱘啦!聽店員講一日得十條供應架咋~~真係手快有手慢冇主角出場!!果然冇令我地失望~~~首先佢一上碟全家都"嘩~~~"左出黎,因為佢真係好重份量,簡直霸左大半張枱。隻鴨嘴真係好長,長到突哂出碗外,好攪笑。聞到好香既麻香味,急不及待要夾d魚肉黎試下。大家都係第一次食鴨嘴鱘,非常好奇係咩味道。魚質咬落係好軟滑,而且好似無骨咁,啖啖肉,岩哂唔中意"lur"骨既朋友底下既扁薯粉夠哂煙韌!!加埋浸到入哂味既芽菜,呢個炒花甲又係超捧之作花甲肉大大粒之餘,新鮮冇腥味。我最欣賞碟花甲落左大量咸酸菜去炒~~味道有d酸菜魚既感覺,不過材料換上花甲,一樣好味!讚擔擔麵,好吃。
底下既扁薯粉夠哂煙韌!!加埋浸到入哂味既芽菜,
呢個炒花甲又係超捧之作
擔擔麵,好吃。麵質彈牙,烹調時間掌握到位,湯底少辣帶花生味,唔錯。
食左咁多辣野,叫番碟青筍炒雲耳中和下味蕾。清清地又爽口,最適合不過了。

今晚食得好開心又舒服!閒日出街食飯係唔同d, 係呢間尖沙咀同佐敦交界既地鋪咁旺既地段,我地一家人仲可以慢慢食,慢慢傾。一邊望住店內既裝修同牆上既熊貓畫作,一邊享受呢餐熱辣辣晚餐,真滿足!