2023-10-09
出尖沙咀搵妹妹食嘢,兩個都係火鍋控,於是上Openrice搵吓有乜正嘅火鍋店,見到呢間花月宮一面倒有接近300個好評,0負評,毫無懸念之下就揀咗佢食晚餐!火鍋店裝修設計同佢個名一樣好中國風,古色古香,適合唔同人數嘅座位都有,仲有包廂, 私隱度高!極度推介呢度火鍋湯底,真係一試難忘!✔️惹味酸菜魚鍋$168重要嘅嘢要講三次!一定要試!一定要試!一定要試呢個酸菜魚鍋!真心覺得佢好味程度高過出邊專食酸菜魚嘅餐廳!睇佢個樣好似冇乜特別,實際湯底好清甜,酸味啱啱好唔會太搶,而且真係會飲上癮,妹妹飲咗接近10碗,我都飲咗5至6碗,先捨得淥嘢食!✔️美國頂級手切封門柳$238睇雪花都知道係同一舊肉切出嚟,紋理超靚!師傅將每塊牛肉切得大小適中、好平均,有少少厚度,刀工超讚!餐廳提示淥20秒就食得,淥完20秒左右牛肉嫩滑又juicy!✔️韮菜餃(4粒)$58爽滑嘅韭菜皮包滿豬肉同韮菜粒,尤其記得豬肉好彈牙!✔️手打墨魚丸(4粒)$58呢隻手打墨魚丸圓軲轆、好飽滿,爭少少就成個乒乓波咁大!大大粒好有口感!✔️芝士竹輪卷$58入面嘅芝士徹底溶晒,咬一啖就爆曬汁,熱辣辣感覺好正!✔️田園拼盤$68呢個田園拼盤嘅蔬菜種類算
✔️惹味酸菜魚鍋$168
✔️美國頂級手切封門柳$238
✔️韮菜餃(4粒)$58
爽滑嘅韭菜皮包滿豬肉同韮菜粒,尤其記得豬肉好彈牙!
✔️手打墨魚丸(4粒)$58
✔️芝士竹輪卷$58
入面嘅芝士徹底溶晒,咬一啖就爆曬汁,熱辣辣感覺好正!
✔️田園拼盤$68
呢個田園拼盤嘅蔬菜種類算係幾多,一般嘅生菜、娃娃菜、粟米都有,仲有蕃茄、小白菜、椰菜花,每樣都有啲,可以試多啲種類!
✔️稻庭烏冬$28
呢個係真材實料嘅稻庭烏冬,因為喺出邊真係食過混水摸魚嘅稻庭烏冬係完全唔煙韌綿糯!呢個烏冬就唔同,好有口感,即使食到最尾好飽,都忍唔住要清埋佢!
✔️無糖可口可樂$15/芬達$15
正常火鍋店罐裝汽水價位,打邊爐必飲嘅性價比高飲品!
✔️醬芥$18/位