2018-05-07
假日同朋友嚟到尖沙咀行街,經過金巴利道,見到有間台灣料理,店員熱情招攬,落力介紹食物。雖然係台灣料理店,但原來有點心食,中午想嘆返個熱茶點心,就上去試吓。上到嚟非常熱鬧,超過九成枱都坐滿客人。幸好早一步,唔係可能要等位了。蠔油生腸香港特色街頭小食好多,唔少都係內臟,而台灣人都好鍾意食內臟。大腸都會間中喺酒樓遇到,但生腸真係少之又少。近幾年都冇食過既生腸,竟然喺度遇到,梗係要叫。順帶一提,其實生腸唔係腸,而是豬既輸卵管。生腸本身冇乜味,主要係爽脆,最緊要係洗得乾淨同埋去左啲腸味,呢度冇用到薑絲,但都做到冇腥味,唔錯。再加少少蠔油去調味已經好好食。虎皮尖椒朋友好鍾意食,自己叫左一碟,原來係超大碟。我幫手食緊啲,應該走過油,惹味得嚟又唔辣。鹽水鴨用鹽水做,做到肥而不膩。肉質唔算嫩,而且有點太咸了。水晶鮮蝦餃一籠有5粒好少見,入面全部都係蝦、蝦、蝦,好爽口,冇加到半點肥豬肉充數架。蟹籽肉汁燒賣皇大大粒,好多蟹籽,夠足料。黃金蒜香蝦春卷大條、即炸,好香脆。薑茶湯圓一盅上,一開原來得三粒,太少了,起碼加多一粒啦。黑芝麻餡好好食,薑茶味夠濃,但三粒唔夠喉。店員雖然好忙,亦都幾熱情吓,除左中式點心、仲
蠔油生腸
鹽水鴨
用鹽水做,做到肥而不膩。肉質唔算嫩,而且有點太咸了。
大大粒,好多蟹籽,夠足料。
黃金蒜香蝦春卷
大條、即炸,好香脆。
店員雖然好忙,亦都幾熱情吓,除左中式點心、仲有啲台式小菜,以後飲茶又多一個選擇了。